Centrala Örebro och andra tätbebyggelser är områden som löper minst risk att drabbas av översvämning, enligt Örebro stad. Foto: SVT

Ny karta: Färre platser riskerar översvämning i Örebro

Publicerad

Från stora risker till bättre än befarat. Så beskriver kommunen översvämningsläget i Örebro efter att ny data tagits fram – något som kommer att presenteras i nya översvämningskartor.

Örebro har pekats ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ett av 25 områden i Sverige som har en stor risk att drabbas av översvämning. I och med det arbetar Örebro stad för att undersöka och minimera riskerna för översvämning.

Under året har underlag i form av drönarflygningar över Svartån och Lillån, samt inmätningar vid brofästen och trånga passager i åarna samlats in. Resultatet visas i en ny karta som kommunen tagit fram. Där framgår det att flera områden som tidigare bedömts ha en stör översvämningsrisk, däribland Holmen, är mindre utsatta än vad som befarats.

Grafik: Så stor var risken för översvämning enligt tidigare kartor.

– De nya kartorna visar ett signifikant bättre scenario för Svartån, men också för Lillån, än vad som tidigare gått att se i MSB:s beräkningar på riksnivå, säger Oscar Fogelberg, vattenstrateg på Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Fortsatt arbete

Datan i kartorna visar vidare att risken för att Örebro centrum och tätorter ska svämmas över är liten.

– Utifrån de nya kartorna kommer vi att fortsätta arbeta för att minska riskerna för översvämning genom ännu bättre planering och klimatanpassningar i den fortsatta stadsutvecklingen, säger Anna Jönsson, enhetschef, Översiktlig planering på Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Kartorna kommer att stämmas av med Länsstyrelsen för att stämma av om de överensstämmer med deras riskhanteringsplan. Efter det kommer kommunen att publicera de nya kartorna.

I klippet: Experten förklarar: Detta kan bidra till höga vattennivåer i Örebro (från arkivet 20 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.