Från den första juli i år så följer parkeringsböter, trängeselskatt och fordonsskatt bilar i stället för personer. Det här för att myndigheterna lättare ska kunna driva in obetalda fordonsrelateradeskulder från bland annat så kallade ”bilmålvakter”, som satt i system att inte betala skulder som uppstår på deras fordon.
Myndigheterna kan ta bilen
Men den nya lagen kan göra att den som köper en begagnad bil får tusentals kronor i obetalda böter på köpet.
– Om du gör en felparkering och det sedan tidigare ligger över 5.000 kronor i obetalda parkeringsböter på den här bilen så kan kommunen komma och flytta bilen till skulderna är betalda. Dessutom kan Kronofogden göra ett ianspråkstagande för att betala skulderna och komma att ta bilen för att få skulderna betalda, säger Jennifer Troëng på Transportstyrelsen.
Det är fortfarande den tidigare ägaren som är betalningsskyldig, men det nya i och med lagändringen är att myndigheterna kan ta bilen i anspråk även från den nya ägaren, fram tills att den tidigare ägaren betalat sina skulder.
Bilmålvakter sitter på miljardskulder
Vissa bilmålvakter har haft över tusen registrerade bilar samtidigt, vilket utgjort ett samhällsproblem. Under 2013 uppgick de fordonsrelaterade skulderna i Sverige till 1,7 miljarder kronor hos Kronofogden. I bara Örebro län var skulderna 17 miljoner och i Västmanlands län närmare 18 miljoner kronor.
För att undvika att köpa bil med bötesskuld kan man snabbt ta reda på hur bilens skuldsaldo ser ut.
– När man köper ett fordon så kommer du att behöva kolla upp så att det inte ligger en massa skulder på fordonet. Det kan du göra genom att ringa till oss på Transportstyrelsen. Men problemet är att då får man bara en ögonblicksbild och nya skulder kan tillkomma snabbt. Det bästa är att fråga den som säljer fordonet, säger Jennifer Troëng.
Transportsstyrelsen lovar stöd
I ett pressmeddelande skriver Transportstyrelsen att man befarar att bilköpare kan hamna i bekymmersamma situationer i och med den nya lagen.
– Lagen kom till för att lösa ett stort samhällsproblem, men ibland när man utformar en ny lag så får det konsekvenser på andra håll. Därför ska vi se till att så långt det överhuvudtaget går stödja och hjälpa personer så att de inte hamnar i krångliga situationer, säger Jennifer Troëng.