Foto: SVT

Ny ledningsorganisation planeras för räddningstjänsten – 40 kommuner i samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I veckan möttes representanter för räddningstjänter i 40 kommuner i Karlstad för att påbörja arbetet med en gemensam ledningsorganisation. Ambitionen är att delar av arbetet skall vara klart redan till sommaren.

– Tittar vi på förra årets bränder så kan vi väl säga att vi hanterade dem på ett bra vis, men vi körde ju slut på personalen, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes brandkår.

Inte bara brandchefen är självkritisk. En statlig utredning har visat på brister i ledningen. Under året väntas det komma lagändringar som tvingar räddningstjänsterna i landet att samarbeta mer.

– Räddningstjänsten måste ha en tydlig ledningsorganisation. Det finns inte inom alla kommuner och räddningstjänster idag, säger han.

Samarbetar med Västmanland

Nerikes brandkår samordnar 33 brandkårer i Örebro län och samarbetar sedan början av maj 2018 även med fyra kommuner i Västra Mälardalens Räddningstjänst.

– Där har vi hittills bara sett fördelar. Det viktiga är ju att det är tredje man som är i centrum. När man sätter medborgarna i centrum så blir svaren ganska enkla.

Per-Ove Staberyd, brandchef Nerikes brandkår. Foto: Johannes Weckström /SVT

Bakre ledning

Idag är det bara Nerikes brandkår och Bergslagens räddningstjänst som har bakre ledning, där ett befäl finns på brandstationen nära larmoperatörerna och därifrån kan leda arbetet.

– Det är det vi ska utveckla och förbättra. Nu har vi haft ett möte med representanter för 40 kommuner och ytterligare kommuner har visat intresse. Inget är bestämt ännu, men vi går nu in i ett skarpt utredningsarbete med olika arbetsgrupper, berättar P-O Staberyd.

Hundra brandkårer

Enligt förslaget ska bakre ledningen ske från Örebro, där en gemensam ledningscentral för flera samhällsfunktioner ska stå färdig senast 2022.

Samarbetet berör i dagsläget ungefär 40 kommuner och 100 brandkårer i Värmland, Dalarna, Dalsland, Örebro län och Västmanland. Foto: SVT

Värmland, Örebro län, samt kommuner i Dalarnas län, Dalsland och Västmanland ingår. Cirka hundra brandkårer berörs.

Det är ett enormt geografiskt område. Du ser inga problem med det?

– Nej, inte med tanke på att det då finns lokala enheter i hela ytan. Det gör att vi kan ha bra service åt medborgarna och att vi kan skicka fram förstärkningsenheter, säger Per-Ove Staberyd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.