– Nerikes Brandkår har gett ett första besked att det nog är tänkbart, men inget är klart ännu, säger Johan Szymanski.

Szymanski: Vi vill ha en större räddningsregion

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår nu en utredning om de flesta av Dalarnas kommuner ska ingå i en större räddningsregion. Flera förslag har presenterats och det senaste är att alla länets räddningstjänster förutom Dala-Mitt ska ingå i en Bergslagenregion.

– När det gäller vardagsolyckor är det inga problem idag, men vid större händelser som stora skogsbränder till exempel, måste vi kunna ha beredskapen att växla upp. Vi vill samarbeta med andra, säger Johan Szymanski, räddningschef för Brandkåren Norra Dalarna.

Han är en av dem som har tagit initiativet till att skapa en större räddningsregion.

Sneglar mot Bergslagen

Fyra förslag på samverkanspartners finns just nu; Storstockholm, Södertörn, ett eget inom Dalarnas län eller det senaste förslaget med Räddningsregion Bergslagen, där Värmlands och Örebro län skulle ingå.

– På sikt är nog Bergslagen det bästa förslaget då den organisationen redan finns inom polisen. Då skulle vi ha de andra länens resurser att spela med från början också, säger Szymanski.

– Nerikes Brandkår har gett ett första besked att det nog är tänkbart, men inget är klart ännu, fortsätter han.

Brandbilar och personal ska inte bli färre

Men det handlar inte om att minska antalet brandbilar och anställda utan snarare tvärtom, att det blir en merkostnad för kommunerna som kommer att vara med.

– Det här handlar om den bakre ledningen som stöttar befälen ute på olyckorna. Vid till exempel en skogsbrand skulle det vara mycket enklare att kunna få tag på hemvärn, helikoptrar, markägare med flera.

– Då skulle det finnas en central som som hanterar allt det, så slipper vi lösa allt i bilarna och bara kunna fokusera på olyckan vi är på, menar Szymanski.

Hans önskemål att få igång det hela till sommaren.

– Vi vill ha en stark ledning om det till exempel  blir nya skogsbränder, avslutar Szymanski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.