Borrad brunn med lock. I förgrunden syns gräs och i bakgrunden ett rödmålat hus med vita knutar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du bland annat höra hur många av de testade brunnarna som visade sig ha otjänligt vatten. Foto: Malin Gotlin/SVT

Ny rapport om egna brunnar i fyra län: Var femte hade problem med dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvatten med gifthalter och rening som inte fungerar som den ska. Vattnet från enskilda brunnar har i många fall brister – i vissa fall så allvarliga att det klassas som otjänligt, enligt en ny rapport.

Det är Arbets- och miljömedicin på USÖ som analyserat vattenprover från 649 enskilda dricksvattenbrunnar i Södermanlands, Värmlands, Västmanlands och Örebro län.

Problem med var femte brunn

– Vi kunde se att ungefär var femte brunn hade problem med sitt dricksvatten, anmärkningar som kan påverka hälsan negativt. Många hade till exempel problem med uran och mangan, men också med bly och arsenik, säger Carin Pettersson.

Just bly och arsenik var de ämnen som oftast överskreds, med halter som var långt över gränsvärdena, enligt rapporten.

Skärpta regler

Livsmedelsverket rekommenderar att alla med egen brunn analyserar sitt vatten var tredje år, och på torsdagen gick man ut med att de svenska rekommendationerna för enskilda brunnar skärps redan i sommar.

– Vi vet från en tidigare undersökning att omkring 30 procent inte hade kontrollerat sitt vatten de senaste tre åren och ungefär tio procent visste inte om de hade kollat sitt vatten, säger Carin Pettersson på Arbets- och miljömedicin.

I videon får du bland annat höra hur många av de testade brunnarna som visade sig ha otjänligt vatten.

Så provtar du ditt vatten – egen brunn

Det kan vara bra att börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. De känner till hur de lokala förhållandena för dricksvatten är, t.ex om det finns kända föroreningar i marken eller förhöjda halter av kemiska ämnen i berggrunden. Vissa kommuner tar emot vattenprover för vidare transport till laboratoriet.

Om du behöver skicka provet på egen hand så är det viktigt att vända sig till ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium, som tar emot prover från små dricksvattenanläggningar/egen brunn. En lista på tillförlitliga laboratorium finns på ackrediteringsmyndigheten Swedacs webbplats.

Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst var tredje år och har man små barn är rekommendationen varje år.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.