Kommande hållplatser men också annan viktig information – och kanske en väderprognos – kommer att kunna ses på de nya skyltarna på länstrafikens bussar. Foto: SVT

Nya digitala skyltar ska guida på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Att veta vart på linjen man är och vilka de nästa hållplatserna är något som de flesta bussresenärer vill ha koll på. Nu kommer mer information ombord som ska göra resan tryggare – för alla.

Länstrafikens nästa steg för att öka tillgängligheten på länets nya bussar blir att sätta upp digitala informationstavlor ombord.

– Där ser man bland annat de kommande hållplatserna och man får även en indikation när bussen kommer att stanna, förklarar Sandra Lee, marknadschef på Länstrafiken.

Mer information ombord

De nya tavlorna ska dels göra resan tryggare för den som inte hör hållplatsutropen men också för den som kanske inte känner till området.

– Det är något vi har sett i kundundersökningar: att man vill ha mer information ombord. Det gäller alla resenärer.

Tavlorna som är tvådelade kommer också att kunna användas för annan information, bland annat från regionen. Just nu undersöker man också möjligheten att erbjuda väderprognoser för området och liknande.

Testar och utvärderar

De nya tavlorna kommer att testas på olika linjer innan man tar dem i bruk fullt ut. Man kommer också att gå ut och fråga resenärer på bussarna hur de upplever informationen.

– Vi samarbetar också med organisationer för funktionshindrade för att se till att tavlorna blir så tydliga som möjligt. Därför kan det hända att de kanske inte blir exakt så utformade som de ser ut på våra testlinjer, avslutar Sandra Lee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.