• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya rökförbudet kan leda till fler fimpar på gatan

Uppdaterad
Publicerad

I dag slängs många miljoner fimpar i naturen varje år. Och de kan snart bli ännu fler, när det 1 juli blir rökförbud på bland annat uteserveringar och tågperronger, säger Johanna Ragnartz på stiftelsen Håll Sverige rent.

– Förbudet är förstås taget av folkhälsoskäl men man har nog inte tänkt på att rökaren nu flyttas till en plats utan askkoppar.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rents mätningar slängs omkring en miljard fimpar i naturen varje år. Cigarettfilter består av en plast som ska fånga upp skadliga ämnen från tobaken, som tungmetallen kadmium. Problemet med fimpar är att de inte är biologiskt nedbrytningsbara och att fimpar som slängs i naturen läcker ut farliga ämnen.

I Örebro kommun tittar man nu på vad det nya rökförbudet kan innebära för nedskräpningen i kommunen.

– Vårt motto är att vi ska göra det lätt att göra rätt, och redan i dag har vi askkoppar på alla sopkärl. Vi jobbar kontinuerligt med den här frågan och tittar på huruvida vi behöver ställa sopkärlen närmare restauranger eller på särskilda platser för att minska risken för ökad nedskräpning, säger Åse Friberg, enhetschef park och gata i Örebro kommun.

Den första juli införs rökförbud på allmänna platser som uteserveringar och busshållplatser. Syftet är att få svenskarna att röka mindre. Men stiftelsen Håll Sverige rent befarar att rökförbudet kan leda till ännu fler fimpar på gatan.

Klicka på videon för att se Johanna Ragnartz berätta mer om fimpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.