Den 1 juli i 2019 blir det förbjudet att röka till exempel cigaretter, vattenpipor och e-cigaretter på uteserveringar. För krögare innebär det att de måste ta bort askkoppar och informera gäster om det nya rökförbudet. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid krogenentrén och röker.
– Det är restaurangägarnas ansvar att se till så att det inte röks på uteserveringar och vid entréer. Men de kan inte avvisa gäster som röker, säger Suzanne Bengtsson på Länsstyrelsen i Stockholm.
Omöjlig uppgift att kontrollera rökförbud
På Länsstyrelsen vägleder man just nu landets kommuner inför att de ska sätta igång med tillsyn ute på restauranger och uteserveringar. Och redan har man stött på svårigheter.
– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson.
Men om restaurangägare struntar helt i reglerna kan det bli tal om vite, alltså böter. Även alkoholtillstånd kan dras in om förbudet missköts ordentligt säger hon.
Krogtäta gator kan bli rökfria
Enligt Länsstyrelsen får restauranger ordna rökplatser avskilt från uteserveringen om röken inte sprids så att den stör andra gäster. Hur långt ifrån en entré detta får ske är inte tydligt i lagen utan avgörs av kommunens individuella bedömning. Enligt Suzanne Bengtsson kan därför krogtäta områden bli så gott som rökfria.
– Det är inte så att kommunen kommer gå runt och avgöra på vilket avstånd det går att röka i varje enskilt fall. Men kommer det in klagomål och kommunen agerar så bedömer den vilket avstånd som kan vara rimligt i det enskilda fallet, säger hon.
Suzanne Bengtsson tror att det nya rökförbudet kommer tas emot ungefär som 2005 när det blev rökfritt inomhus på krogen.
– Det kommer nog inte att bli ett så stort problem utan gå av sig själv. Precis som när krogar och restauranger skulle bli rökfria. Det blir nog samma nu, säger hon.
Rökning
Att lagstifta om förbud av rökning på offentliga platser som tex uteserveringar, krogentréer ingår i strategin att Sverige ska bli rökfritt år 2025. Enligt Folkhälsomyndigheten är det cirka 7 % av befolkningen i åldrarna 16-84 år som röker dagligen. Men det finns stora skillnader när det gäller rökvanor i samhället utifrån till exempel kön, utbildning, härkomst och psykisk ohälsa.
källa: Folkhälsomyndigheten