• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

6 500 personer i Örebro län var sjukskrivna grund av psykisk ohälsa någon gång under 2023, och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nytt projekt i Örebro län ska vända trenden av ökande sjukskrivningar

Publicerad

Antalet sjukskrivna på grund av stress och annan psykisk ohälsa ökar i länet. Nu vill Försäkringskassan stoppa utvecklingen.

Förra året var 6 500 personer i länet någon gång sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, enligt statistik från Försäkringskassan, där stressrelaterade sjukfall är vanligast. Det är 700 personer fler än för fem år sedan.

Försäkringskassan startar nu ett projekt i länet med målet att försöka vända trenden.

I projektet satsas 40 miljoner kronor över tre år med fokus på sex regionala nätverk där deltagare kan dela erfarenheter och forskning. I länet ska detta ge de lokala aktörerna möjlighet att dra nytta av metoder som varit framgångsrika i pilotprojektet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.