Landshövding Maria Larsson och SVT:s tidigare afrikakorrenspondent Marika Griehsel. Foto: Rolf Larsson/SVt

Örebro fredskonferens invigd – temat: Att göra skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Örebro fredskonferens invigdes av landshövding Maria Larsson som påpekade att vi i Sverige är lyckligt lottade som inte behövt uppleva krig på flera hundra år.

– Det är 205 år sedan den siste svenska soldaten dog i krig som Sverige utkämpade, säger hon.

Landshövdingen presenterades av journalisten Marika Griehsel som under många år var SVT:s afrikakorrenspondent.

– I dag är det torsdag och jag är klädd helt i svart för det gör kvinnor över hela världen på torsdagar för att hedra kvinnor och även män som som drabbats av sexuellt våld i krig och konflikter, sa hon.

Sluppit krig

Maria Larsson påpekade att temat för fredkonferensen är ”Att göra skillnad” och att Sverige gör det genom att ta emot flyktingar från krig.

– Vi som sluppit att våra döttrar blivit offer för sexuellt våld i krig och konflikter har ett speciellt ansvar att ta emot just sådana som inte varit lika lyckligt lottade, säger hon.

Hopp för framtiden

Landshövdingen avslutade sitt invigningstal med att hylla hedergästen Doktor Denis Mukwege som fick 2018:års fredspris för sitt arbete mot sexualiserat våld i krig och konflikter.

– Han står för mänsklig godhet och ett hopp för framtiden, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.