En delad bild som visar två scener relaterade till tåg. Till vänster syns en tågvagn delvis dold av grönska, omgiven av buskar och gräs. Till höger avbildas en person som klättrar uppför en stege mot en tågvagn, där en annan person står nedanför och hjälper till med en väska i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folk evakuerades från det gamla till det nya tåget med hjälp av stegar. Foto: Erik Nilsson/SVT, Olle Gunn/SVT

Tåg evakuerades utanför Kilsmo – totalstopp mellan Stockholm och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett SJ-tåg från Stockholm på väg till Göteborg evakuerades under torsdagen av räddningstjänsten. Tåget var trasigt och stannade i en skog utanför Kilsmo, mellan Hallsberg och Katrineholm.

– Man flyttar på personer som sitter i rullstolar från det trasiga tåget till ett ersättningståg, säger Jenny Holmberg, teamleader på SOS-alarm.

På grund av evakueringen blev det totalstopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg.

Orsaken till evakueringen var en så kallad strömspik.

– Vid sällsynta fall kan det komma väldigt stark ström in i tåget, en så kallad strömspik. Lokföraren kände en stark stickande lukt och antar att någon komponent i motorn har smällt, och då kan man inte köra tåget vidare säkert, säger Peter Krameus, presskommunikatör på SJ.

Räddningstjänsten var på plats under eftermiddagen och evakuerade passagerare.

– Det var 280 passagerare ombord varav två rullstolsburna så räddningstjänsten är med och bistår med hjälp, säger Peter Krameus.

Får ekonomisk kompensation

Passagerarna kommer få pengarna tillbaka samt ytterligare 500 kronor i kompensation.

Under evakueringen var det stopp på västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg. När resenärerna hade evakuerats bogserades det trasiga tåget bort.

– Men det finns växlar före och efter det här tåget, så trafiken blir måttligt försenad, säger Peter Krameus.

Bistron stängde

Enligt uppgifter till SVT ska det ha uppstått en viss irritation ombord under de tre timmar tåget stod still, bland annat eftersom bistron stängde.

– Folk ville handla, men de sa att de inte hade tid att hålla bistron öppen, säger Olle Gunn, SVT-medarbetare som satt fast på tåget.

Ersättningståget lämnade platsen strax innan klockan 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.