Hon vet att begreppet palliativ vård kan väcka starka känslor och tankar många vill värja sig emot. Tankar på död, på att det enbart handlar om vård i livets slutskede.
– Men palliativ vård kan man ge i flera år innan livet tar slut, med fokus på att ha så bra livskvalitet som möjligt. Vården är inte heller bara till för cancersjuka utan ska finnas för svårt sjuka med alla diagnoser, säger Ann.
50-tal i landet
Sedan 2015 är det möjligt för läkare att få en specialistutbildning i palliativ medicin, och Ann är nu en av Örebros första och en av totalt ett 50-tal specialistläkare i landet inom området. Därmed har hon rätt att handleda nya läkare, och förhoppningen är att man på så sätt ska kunna rekrytera fler läkare, som vill arbeta med de allra svårast sjuka.
Ann har arbetat med palliativ vård i 16 år, och konstaterar att man numera kan göra mycket mer för att lindra symtom och förbättra livskvaliteten för den som är sjuk.
– Vi har en större arsenal att ta till. Men vi ska inte bara göra saker bara för att vi kan. Vi ska göra allt i samförstånd med den sjuke, så att livskvaliteten inte blir sämre istället.
Olika behov
Behoven kan se väldigt olika ut, både vad gäller olika symtom och olika förutsättningar i övrigt.
– Man kanske bor ensam eller har en stor familj. Man kanske vill ha vård hemma eller behöver vård på kommunens korttidsboende eller på sjukhuset.
Har alla lika goda möjligheter att få en bra vård oavsett var man bor?
– Nej, tyvärr. Vi har en brist inom flera yrkeskategorier och i norra länsdelen kan vi än så länge inte erbjuda samma vård som här i Örebro. Och så ska det förstås inte vara. Vi jobbar mycket för att ha säkra förlossningar. Lika viktigt är att ge alla ett så gott slut som möjligt.
Vad har ditt jobb lärt dig?
– Att inte ta så mycket för givet. Att man ska leva mer för dagen, och glädjas så mycket som möjligt åt det man har nu. Och vara med varandra.
Lindrande vård
– Palliativ betyder lindrande. Numera handlar det om att även tidigare i en sjukdomsfas ge palliativ vård, och inte bara inför livets slut. Målet är bästa möjliga livskvalitet och inte primärt att förlänga livet.
– Man pratar om ”tidig” och ”sen” palliativ fas. Inom begreppet ryms både omvårdnad och medicinska insatser, som smärtlindring.
– Grundtanken är att arbeta i multiprofessionella team och se till den sjuke ur såväl ett fysiskt och psykiskt som ett social och existentiellt perspektiv. Även anhöriga ska inkluderas i vården.
– Palliativ vård ges både via kommun/primärvård i eget hem och på kommunens boenden, den vårdnivån kallas allmän palliativ vård. Specialiserad palliativ vård ges av ett specialiserat team i hemmet, eller på en palliativ vårdavdelning som avdelning 84/ Vitsippan på USÖ.
Källa: USÖ