Johanna Sollerman, strategisk brottsförebyggare, och en polis framför en polisbil ute vid en dödsskjutning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Sollerman berätta i klippet hur det lokala avhopparprogrammet ska se ut – och varför hon tycker det behövs. Foto: SVT

Örebro kommun ser behov av lokalt avhopparprogram för kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Endast några få kriminella som omfattats av GVI-metoden har ansökt om att medverka i det nationella avhopparprogrammet sedan GVI infördes i Örebro kommun. I en utvärdering från socialtjänsten lyfts nu behovet att skapa ett lokalt avhopparprogram för dem som inte kvalificerar sig till det nationella programmet.

Metoden Gruppvåldsintervention (GVI) infördes i Örebro kommun för ungefär ett år sedan. Syftet är att minska det grova och dödliga våldet från kriminella grupperingar i Örebro.

Polisen har kartlagt personer i de kriminella miljöerna inom ramen för myndighetens underrättelseverksamhet och GVI innebär en direktkontakt med de här personerna.

Några hundra personer

Detta har gjorts via större samlingar, så kallad call-in, eller genom individuellt samtal, kallat custom notification.

Enligt Johanna Sollerman, som varit ansvarig för införandet av GVI i Örebro kommun, har kartläggningen identifierat några hundra personer i Örebro som figurerar i de kriminella miljöerna.

– Där ingår både de som driver våldet och de som möjliggör våldet, säger hon.

Olika behov av insatser

Individerna befinner sig i olika delar av den kriminella miljön och har även olika behov av insatser.

Redan idag erbjuder socialtjänsten flera olika typer av stöd till de här personerna, men i samtalen med de kriminella har tjänstemännen sett behov att organisera insatserna på andra sätt.

FAKTA: GRUPPVÅLDSINTERVENTION (GVI)

GVI, i folkmun ibland kallat ”Sluta skjut”, är en strategi för att reducera grovt våld i en specifik stad eller stadsdel och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle.

Samverkansparterna kommunicerar direkt med våldsbenägna grupper för att förmedla ett gemensamt och enhetligt budskap: Att våldet inte accepteras, att hela gruppen kommer att få ögonen på sig om en individ ur gruppen begår våldshandlingar och att de personer som vill lämna det kriminella livet erbjuds hjälp och stöd.

En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör.

Malmö var pilotkommun för strategin 2018–2020 och använde sig då av namnet ”Sluta skjut”.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.