Örebro satsar på biogasen – ny anläggning ska hålla trycket uppe

Publicerad

Örebro kommun satsar 18 miljoner i en ny tryckregleringsanläggning för biogas. Satsningen är en del i klimatomställningen och är också en förutsättning för att kommunen ska kunna bygga ut biogasnätet och nå nya kunder. 

I klippet berättar Jörgen Lundblad, verksamhetschef Gas på Örebro kommun, varför den nya anläggningen behövs och hur biogasen kan användas framöver.

Det är i Bettorp i Örebro som den nya anläggningen ska byggas och den beräknas vara klar om ett år.

– Den här anläggningen kommer att stå stand by hela tiden och så fort trycket går ner så kommer den att trycka upp trycket på gasnätet igen, säger Jörgen Lundblad, verksamhetschef Gas i Örebro kommun.

Tror på nya kunder

Investeringen är den största som kommunen gjort på biogas på många år, samtidigt ser hela biogasbranschen i Sverige att bilar och bussar lämnar biogasen till förmån för eldrift. Men användningsområdet för den lokalproducerade gasen är större än så och med höjda energipriser kan gasen till och med hävda sig ekonomiskt, tror Jörgen Lundblad:

– Ett område som växer är industrier. Biogas funkar inte överallt, men för den typen av verksamhet som behöver en snabbt reglerbar energi eller öppen låga så är biogas väldigt bra. Man kan till exempel byta ut gasol och oljebränning mot biogas.

När tryckregleringsanläggningen är i drift så är det också möjligt att börja bygga ut nätet.

– Vi vill bygga ut ledningsnätet till de kunder som vill ta gasen. Vi vill också fortsätta öppna upp nätet så att flera producenter kan koppla på sig. Lite som man tänker sig ett elnät; vi står för nätet och så kan producenter och användare koppla upp sig.

Det här är biogas:

  • Biogas är ett förnybart bränsle som framställs av biomassa. Det kan vara slam från reningsverk, matavfall, gödsel eller rester från livsmedelsindustrin.
  • Det vanligaste sättet att göra biogas är genom rötning.
  • Biogas består till största delen av metan. Gasen kan användas till drivmedel, el, värme och energi inom industrin.
  • Gasen kan transporteras i ledningar eller kylas ner och fraktas i flytande form.
  • Det finns två anläggningar som producerar biogas i Örebro kommun. Den ena är Skebäcks reningsverk. Där rötas slam från det som spolas ned i toaletterna. Den andra är Gasums rötanläggning vid Atleverket där lantbruksavfall och biprodukter från livsmedelsindustrin omvandlas till biogas.
  • I Gottebol i Karlskoga finns också en anläggning. Den ägs av Karlskoga, Kumla och Örebro kommun genom det gemensamma Biogasbolaget. Anläggningen tar emot matavfall, energigrödor och naturgödsel.

Källa: Avfall Sverige och Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.