Örebro, befolkningstapp, John Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att universitet ska locka många nya studenter i höst. Foto: Arkiv/SVT

Örebro tappade invånare under första halvåret 2024

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om en minskning med 161 invånare första halvan av året – enligt statistik från SCB.
– På kort sikt ger det inte jättestora effekter även om det givetvis kan leda till negativ skatteutveckling, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

På tisdagen presenterade SCB siffror som visar att Sveriges befolkning ökade med 1 600 personer under första halvåret 2024, vilket är den lägsta folkökningen som har uppmätts under ett halvår på 2000-talet.

I Örebro kommun har invånarantalet minskat med 161 personer under det första halvåret 2024. Något som P4 Örebro var först med att rapportera. Förra året under samma tidsperiod ökade det med 337 invånare.

Befolkningen minskade med 500 invånare

Enligt SCB:s statistik som visar befolkningsökningen över hela året, har antalet invånare i kommunen inte minskat på helårsbasis sedan 1994.

I hela länet minskade befolkningen med omkring 500 invånare första halvåret i år.

Starta klippet för att höra John Johansson (S) berätta om bland annat orsakerna till befolkningstappet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.