Örebro tingsrätt och lagmannen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra lagmannen berätta vad det är de har undersökt gällande teckenspråkstolkar för nämndemän. Foto: Leonora Toplica/SVT

Örebro tingsrätt har undersökt frågan om tolk åt nämndemän: ”Speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt har fått sin första döva nämndeman och har nu behövt undersöka om nämndemän kan använda sig av teckenspråkstolkar. Besked kommer i veckan.

– Vi använder inte tolkar för nämndemän, det är därför frågan är så speciell, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman på Örebro tingsrätt.

En av de stora frågorna som tingsrätten har behövt undersöka är den ekonomiska delen och vem som skulle få stå för notan.

– Det är en kostnad som måste tas av tingsrättens budget och vi använder det för att i första hand avgöra mål och ärenden och få verksamheten att fungera. Det blir på bekostnad av någonting annat förstås, säger han.

Teknisk hjälpmedel

Under tiden har den döva nämndemannen Isabel Engwall behövt använda sig av teknisk utrustning, men hon anser att det inte är rättssäkert.

– Det finns ingenting som är perfekt, en vanlig tolk är inte heller perfekt, säger Lars-Gunnar Lundh.

Besked om hur det blir med teckenspråkstolkar kommer att meddelas i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.