Meningokockerbakterien kan orsaka både hjärnhinneinflammation och sepsis – det som förut kallades blodförgiftning. Insjuknandet är snabbt men symptomen otydliga.
– Man insjuknar på bara några timmar, och symptomen kan vara ungefär som en influensa, säger infektionsläkaren och forskaren Olof Säll som är med och arbetar med studien om meningokocker.
Vill veta hur vanlig bakterien är
I kartläggningen tas halsprover på unga vuxna. Hittills har 1 400 studenter på Örebro Universitet deltagit i studien och ungefär tio procent av dem är bärare av bakterien.
– Vi gör den här kartläggningen för att se hur vanlig bakterien är och vilka typer av den som finns, säger Olof Säll.
”Lite utav en gåta”
Förutom att kartlägga hur vanlig bakterien är vill Olof Säll och hans kollegor också se om det finns några skillnader i immunförsvaret hos människor som bär på meningokockerbakterier och hos de som inte gör det.
– Meningokocker är lite utav en gåta. Vissa kan gå runt och bära på det utan att bli sjuka, och vissa insjuknar snabbt och får potentiellt livsfarliga sjukdomar som följd.
Hoppas samla in 3 000 prover
Forskarna har redan haft en provinsamling, då på Örebro universitet. Under januari och februari kommer en ny insamlingsperiod hållas, och Olof Säll hoppas att de ska nå upp till 3 000 insamlade prover.
– Vi kommer också ha provtagningar i maj och september nästa år, och då hoppas vi kunna ta prover på de som redan varit med så att vi kan se om de som burit på bakterien har den kvar eller inte, och om de som inte haft den blivit bärare.
”Inte jättevanligt”
Bakterien smittar via saliv och ungefär 70 personer i Sverige insjuknar varje år.
– Det kan vara via kyssar eller om man delar glas med någon som är bärare. Det är inte jättevanligt att någon insjuknar, men sjukdomen i sig är allvarlig.
Olof Säll berättar också att alla prover där meningokockerbakterier upptäcks skickas till ett laboratorie i Örebro.
– Vi är ett så kallat referenslaboratorie. Hittar man meningokocker i till exempel Göteborg skickas det hit, för att vi ska kunna undersöka hur bakterierna är släkt med varandra och på så vis bättre förstå hur det meningokocker sprids.