Örebroarna minns Bowie

Uppdaterad
Publicerad

I fredags släppte David Bowie en ny skiva, Blackstar. Den har fått strålande rescensioner bland musikkritiker. Och många hoppades säkert på mer från artisten som ständigt förnyar sig. Men på måndagen kom beskedet att David Bowie är död.

– Jag blev så otroligt ledsen. Jag hade trott att nu när den här skivan kom att det kanske fanns en chans att höra honom en gång till live, säger Petra Weckström, vd för Örebro länsteater och Bowiefantast. 

– Det är tragiskt, säger Leif Goldkuhl, som själv är musiker. Han har varit sångare i ”Kenneth and the knutters” och som många andra hämtade bandet inspiration från Bowie. Det var framförallt hans glada period, glamrocken på 70-talet, som vi inspirerades av. 

David Bowie 1947-2016

En av de största

I nästan ett halvt sekel har David Bowie varit en tongivande artist, som skapade nytt och han överraskade ända fram till sin död. Han beskrivs som en av världens största musikikoner genom tiderna. Han slog igenom på slutet av 60-talet med låten ”Space Oddity”.

Strax därefter kom albumet ”The Man Who Sold the World” och två år senare ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Albumet ”Blacksta”” som släpptes i fredags var Bowies 25:e fullängdsalbum.

– Det är så mycket klassiskt Bowie i den nya skivan, fast det låter nytt igen. Det är det som är Bowie, att man känner igen det direkt, men det ändå är någonting helt nytt. Världen har förlorat, tycker jag, en av de största artister som levat och funnits, säger Henrik Josefsson som följt Bowies karrär sedan han först fick upp ögonen för artisten.

– Jag var 15 någonting och jag fick höra albumet ”Let´s dance” (från 1983). Det var så bra och då började jag lyssna på alla album före det och allt var bra. Jag vet faktiskt inte hur många timmar jag lagt ner på att lyssna på Bowie sedan dess, säger Henrik Josefson med ett leende.

Satt på kompisens axlar

Anders Erkman, fotograf på Nerikes Allehanda, har fotograferat åtskilliga artister under årens lopp och en av dem är David Bowie då han uppträdde på Ullevi i Göteborg 1983 inför drygt 60.000 personer. Men att ta bilden var inte lätt.

– Jag satt på min kompis axlar med ett väldigt långt teleobjektiv och hela publiken hoppade så det gällde att parera gungningarna, för bilden skulle ju bli skarp. På den tiden var det ju analoga bilder så man fick vänta till dagen efter för att se om man lyckats och några blev skarpa, säger Anders Erkman.

Nuddade stjärnan

Men om Erkman hade skärpan från distans så var Petra Weckström desto närmre på konserten i Göteborg 1987.

– Jag stod i kö i ett dygn och hamnade längst fram så jag kunde nå honom. Jag brukar berätta för mina barn om det och då undrar de hur länge jag lät bli att tvätta händerna. Det var ganska länge, erkänner Petra Weckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet