Region Örebro län ingår i ett stort forskningsprojekt som ska stärka ungas psykiska hälsa. Foto: SVT

Örebroforskare får fem miljoner för att stärka ungas psykiska hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Örebro har utvecklat en ny metod för att stärka gymnasieelevers psykiska hälsa. Nu beviljas man fem miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Tanken är att coachande gruppsamtal ska göra ungdomarna mer benägna att investera i sin egen och andras psykiska hälsa.

– Metoden är särskilt designad för att passa våra gymnasieskolor och vi hoppas nå 600 elever, berättar projektledaren Fredrik Söderqvist verksam inom Region Örebro län.

Emotionellt, psykologiskt och socialt välbefinnande samt skoltrivsel är de fyra områdena som kommer vara i fokus under projektet.

OM METODEN

  • Solution-focused Intervention for Mental health, som förkortas SIM, är en metod som forskargruppen har tagit fram och testat under en femårsperiod.
  • Genom coachande gruppsamtal får gymnasieungdomarna upptäcka, utforska, öva och utveckla resurser och förmågor för att ta små steg i en självvald riktning mot en önskvärd framtid.
  • Målgruppen är elever som går första och andra året på gymnasiet. Ett 60-tal lärare kommer att utbildas till SIM-coacher och träffarna kommer att ske i befintliga mentorsgrupper på skolorna.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.