Dyrast är folktandvården i Stockholm, på andra plats kommer Örebro län och på tredje plats Blekinge.
Skillnaderna märks mest vid omfattande behandlingar.
– Inför en jättestor och dyr behandling kan det skilja jättemycket, och då är det värt att kontrollera prisskillnaderna, säger Achilleas Kitsoulis, odontologisk utredare på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Jämförelsen har gjorts av den oberoende prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen på de 40 vanligaste åtgärderna, som viktas efter hur vanligt förekommande de olika behandlingarna är.
Dyrast bland privata tandläkare
Bland de privata tandvårdsklinikerna har Gotland dyrast tandvård, Jämtland Härjedalen näst dyrast, och Värmland kommer på tredje plats.
I klippet förklarar utredaren varför priserna på tandvård ser ut som de gör.
I en kommentar om prisnivån säger folktandvårdsdirektören i Örebro Helen Willyams:
”Kostnaderna mellan de olika regionerna kan variera. Folktandvården Region Örebro län har till exempel många kliniker sett till länets storlek, varav en stor andel är mindre kliniker som innebär högre kostnader. Det innebär också ökade kostnader när personal behöver resa mellan klinikerna. Folktandvården är inte vinstdrivande men vi ska bära våra egna kostnader.
Det kommer att göras en större översyn av beräkningsgrunderna till de nationella referenspriserna inför förslaget om tio-tandvård. Många vårdgivare inom Folktandvården och den privata tandvården anser att referenspriset ligger för lågt.”
Vad är referenspris?
Referenspriserna ligger till grund för beräkningen av hur stor del av kostnaden staten betalar inom högkostnadsskyddet vid en tandvårdsbehandling, när kostnaderna enligt referenspris överstiger 3 000 kronor under en period på 12 månader.
Källa: TLV