• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person står i en industriell miljö framför en stor, metallisk maskin utrustad med en kontrollpanel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bo Fritzson, driftchef på kyrkogårdsförvaltningen, om varför tillståndet behöver utökas. Foto: Erik Karlsson/SVT

Örebros krematorium tillstånd räcker inte – allt fler kremeras

Publicerad

Befolkningen i Örebro växer och för krematoriet i Örebro innebär det att kapaciteten måste höjas. Det senaste miljötillståndet från länsstyrelsen är nästan 25 år gammalt och nu ansöker man om ett nytt.

I det nuvarande tillståndet får 2 500 kremeringar göras per år. I dagsläget håller sig krematoriet under det, men nu vill man alltså öka kapaciteten.

– Den nya ansökan omfattar 3 500, säger Bo Fritzson, driftchef på kyrkogårdsförvaltningen.

Det är inte tal om att bygga ut krematoriet eftersom den utrustning som redan finns klarar att växlas upp vid behov. Bra gas- och rökfilter finns också på plats.

– Det som är miljöfarligt idag vid en kremation är att vår generation fortfarande har amalgam i tänderna, alltså kvicksilver. Det är av den anledningen som vi har reningsfilter, för att hantera det.

Nästan alla kremeras

Enligt Bo Fritzson ökar antalet kremeringar för varje år. I dag kremeras cirka 90 procent av de avlidna. Samtidigt har han svårt att se att de traditionella jordbegravningarna kommer försvinna helt.

– Det är fler i storstäderna som väljer kremation jämfört med landsbygden. Sedan finns det också de kulturella och religiösa aspekterna. Muslimer väljer jordbegravning och där har inte skett någon förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.