Begravningskistor bredvid man med skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Berthågas kyrkogårdschef berätta om planerna att bygga ut och om den akuta bristen på kremeringsplatser i hela Mellansverige. ”Får vi inte bygga ut måste vi börja transportera avlidna till andra krematorier”. Foto: Kristian Östlund/SVT

Akut brist på kremeringsplatser i hela Mellansverige – svårt att flytta kroppar

Uppdaterad
Publicerad

Senaste decenniet har antalet kremeringar skjutit i höjden och det krävs utbyggnad och nya krematorier i Stockholms- och Uppsalaregionen och även på andra håll i Mellansverige för att kunna möta det ökade behovet.

– Vi har en stadigt ökad mängd kremationer som måste utföras varje år. Vi har nått taket för vad vårt krematorium klarar av, säger kyrkogårdschefen Peter Berglund i Uppsala.

I både region Uppsala och i norra Stockholm råder det brist på platser. Därför har krematorier i flera närliggande kommuner planer på att bygga ut existerande krematorier eller bygga ett helt nytt.

– Det finns ett stort behov som vi har diskuterat och i både Västerås och Sigtuna ska nya krematorier byggas, säger Dennis Jansson som är vd för branschorganisationen Sveriges kyrkogård- och krematorieförbund, SKFF.

Bara på tio år ser man en stor skillnad i landet när det gäller antalet kremationer. Allt fler väljer att direktkremeras. För tio år sedan kremerades 72 000 i Sverige. År 2023 kremerades 80 000.

Berthåga behöver bygga ut – länsstyrelsen säger nej

Berthåga krematorium i Uppsala behöver omgående byggas ut. På krematoriet finns det två ugnar och kapaciteten har varit på samma nivå sedan 1960-talet. Då bodde det cirka 100 000 personer i Uppsala kommun – i dag har kommunen 245 000 invånare. Krematoriet är byggt för 2 500 kremeringar per år – i dag utförs cirka 2 700 stycken per år.

– Om vi inte får göra en utbyggnad så måste vi transportera avlidna till andra krematorier men problemet är att det är trångt även hos dem, säger kyrkogårdschef Peter Berglund.

Överklagar beslutet

Bygglovet för en utbyggnad i Uppsala har lämnats in, men länsstyrelsen sätter stopp för planerna då man anser att kulturbyggnaden och den miljö som finns runtom krematoriet skulle påverkas negativt vid en utbyggnad så som den är planerad i dag.

I avslaget från länsstyrelsen står: ”Länsstyrelsen bedömer att Kurt von Schmalensees kapellkrematorium utgör en byggnad med mycket höga värden såväl som enskilt objekt som en del i den helhet Berthåga kyrkogård och kapellkrematorium utgör. En utbyggnad, större än det befintliga kapellet, skulle allvarligt skada dessa värden.”

Kyrkogårdsförvaltningen har tre veckor på sig att överklaga avslaget från länsstyrelsen.

I videon: Se den tilltänkta utbyggnaden och hör om den akuta platsbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.