Blinde Fredrik Stockhaus från Västerås tävlade för första gången i sitt liv i orientering vid lördagens världspremiär. Foto: Johannes Weckström /SVT

Orienteringstävling hade världspremiär i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en taktil eller uppförstorad karta och ett digitalt ljudverktyg har personer med synnedsättning nu möjlighet att bilda sig en bättre uppfattning om sin omgivning. På lördagen arrangerades den första test-tävlingen i orientering i Örebro.

På området Västerpark i Örebro hölls för första gången ViBO, Visually impaired Orienteering. Åtta personer med olika former av synnedsättning kunde med hjälp av en taktil karta och en app med riktningsvisande ljud ta sig runt till de olika kontrollerna.

– Det var lite svårt, faktiskt. Och eftersom det var en tävling så blev jag lite stressad, berättar Felicia Nordström från Örebro som var en av deltagarna.

Felicia Nordström använde sig av den taktila kartan, med upphöjningar och olika mönster, för att orientera sig i Västerpark i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Utvecklad finkänslighet

Hon, liksom Fredrik Stockhaus från Västerås, som båda är blinda använde den taktila kartan. Den visar genom upphöjningar och olika typer av mönster var föremål och kontrollerna runt om dem finns.

– En karta gör ju att en blind person kan se hur omgivningen ser ut för första gången, utan att någon berättar det. Det är häftigt, berättar projektledaren Tomas Yngström.

Har du provat själv?

– Vi klarar inte av det, vi som ser. På med en bindel så är man borta. Vi har inte den känslan och säkerheten. De är oerhört känsliga och duktiga på att få till det, berättar han.

Fredrik Stockhaus på en utmanande plats att orientera sig i som blind. En stor grönyta, utan föremål i närheten. Till hjälp har han förutom sin blindkäpp en GPS-styrd ljudapp och en taktil karta där han genom att känna sig fram kan bilda sig en uppfattning om området och hitta riktningen. Foto: Johannes Weckström/SVT

Hör mer om projektet och de tävlandes intryck i videoklippet.

Projektet VägVisarens mål:

  • Att skapa idrotten orientering för att personer med synnedsättning och ge möjligheter till dessa  att utöva den som en idrott och fritidssysselsättning.  
  • Att möjliggöra förutsättningar för elever i skolan att få godkänt betyg i orienteringsdelen i ämnet idrott och hälsa.  
  • Att ge möjligheten till personer synnedsättning att genom ökad självständighet med kartans hjälp uppleva sitt närområde eller andra platser de vill upptäcka.

Källa: VägVisaren/Örebro Parasport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.