Oro för rabies – så ska de ukrainska husdjuren hanteras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ställs det hårdare krav på en säker hantering av de husdjur som kommer med flyktingar från Ukraina. Detta eftersom Ukraina bedöms som ett högriskland när det gäller rabiessmitta bland både hundar och katter. 

– Vi är ju oroliga för att få in det i Sverige eftersom det är en sjukdom som är dödlig både för människor och djur, säger länsveterinären Ella Sigvardsson.

Många av de flyktingar som kommer till Sverige från krigets Ukraina har också med sig sina husdjur. Enligt uppskattningar från Jordbruksverket rör det sig om ungefär tio procent. Vanligtvis finns det regler som man måste förhålla sig till när man ska ta in ett djur i Sverige, men just nu görs istället bedömningar från fall till fall.

För att underlätta för de ukrainska flyktingar som nu anländer till Sverige med sina husdjur har kravet på att detta måste föranmälas tagits bort.

Örebro län och kriget i Ukraina

Efterlyser lokaler för isolering

Jordbruksverket har nu gått ut med information om att de djur som inte kontrollerats i tullen behöver tas till en svensk veterinär för att kontrollera djurens smittsskyddsstatus.

Myndigheten har även vänt sig till landets länsstyrelser, däribland Örebro och eftersökt lokaler som kan användas för isolering av de husdjur som anlänt från Ukraina.

Än så länge har inga kontroller gjorts i Örebro län, men Ella Sigvardsson tror att det kan komma att bli aktuellt framöver.

– Vi bedömer att det finns en hög risk för att det kan bli så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet