Småbarn sitter på golvet på öppna förskolan i Lindesberg och tittar i barnbok med bibliotikarien Kristina Blom Schäfer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Lindesberg börjar språkträningen tidigt. Starta klippet och följ med till öppna förskolan. Foto: SVT

Trendbrott – allt fler föräldrar läser sagor för sina barn: ”Kan börja hur tidigt som helst”

Uppdaterad
Publicerad

På öppna förskolan i Lindesberg är det lässtund vid varje tillfälle. Tanken är att få små barn att upptäcka böcker och ge dem fler ord att använda.

Är man ett och ett halvt år gammal kan man naturligtvis inte läsa själv. Men tanken med lässtunderna är dels att inspirera föräldrar att läsa med barnen, och dels att ge barnen ett språkbad med nya ord att lära sig.

– En av de viktiga sakerna med läsning är ju att ge barnen ett rikt språk. Det kan man börja med hur tidigt som helst, säger bibliotekarien Kristina Blom Schäfer.

Fler läser barnböcker tillsammans

Hon kommer till öppna förskolan i Lindesberg en gång i veckan. Aktiviteterna är allt från att sjunga barnvisor till att läsa barnböcker tillsammans.

Statens medieråd, som från årsskiftet är en del av den nya Mediemyndigheten, har gjort en enkät bland barn och unga från noll till 18 år. Barnen har fått svara på frågor om hur mycket tid de lägger på läsning.

För de yngsta barnen har föräldrarna svarat. Länge har tiden för läsning minskat, men i den undersökning som publicerades i höstas hade ett trendbrott skett. Kurvan har vänt uppåt igen.

– Det känns som att det har fått en liten renässans, det här att man läser för sina förskolebarn, berättar Kristina Blom Schäfer.

Barn ler och håller i en bok på ett bibliotek i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att läsa eller lyssna på högläsning är något som barn ägnar mer tid åt. I klippet kan du höra vad Region Örebro län gör för att stödja biblioteken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.