Barn ler och håller i en bok på ett bibliotek i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att läsa eller lyssna på högläsning är något som barn ägnar mer tid åt. I klippet kan du höra vad Region Örebro län gör för att stödja biblioteken. Foto: SVT

Trendbrott: Barn ägnar mer tid åt läsning

Uppdaterad
Publicerad

Att barn ägnar mindre och mindre tid åt läsning har varit en sanning i ett antal år, men den senaste statistiken visar på ett trendbrott.

Statens medieråds statistik från i höstas visar att barns läsande har ökat mellan åren 2018 och 2022. Undersökningen har ställt frågor till barn om hur mycket de själva uppskattar att de läser.

Det faktum att barnen själva gör en skattning skulle kunna vara en möjlig felkälla i statistiken. Men Yvonne Andersson, som författat rapporten, menar dock att eftersom svaren är så entydiga talar det för att slutsatserna stämmer.

Olika resultat i rapporter om barns läsförståelse

Enkäten har gått ut till 18 000 barn och unga. Svarsfrekvensen låg runt 25 procent. För barn under nio års ålder var det föräldrarna som svarade.

Olika undersökningar visar olika resultat. PISA-rapporten från 2022, som undersökt 15-åringars vanor, visade att svenska barns läsförståelse sjunkit.

PIRLS från 2021, som internationellt undersöker läsvanor bland fjärdeklassare visade att skillnaden i läsförståelse mellan olika barngrupper ökar. Rapporten visar dock att svenska barn och unga lägger mer tid på läsning.

Småbarn sitter på golvet på öppna förskolan i Lindesberg och tittar i barnbok med bibliotikarien Kristina Blom Schäfer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Lindesberg börjar språkträningen tidigt. Starta klippet och följ med till öppna förskolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.