Störst könsskillnad syns i de yngre åldersgrupperna. Mer än var fjärde ung man svarar att de saknar någon att prata med.
Varför det ser ut så här vet inte Folkhälsomyndigheten, eftersom det saknas följdfrågor i den nationella folkhälsoenkäten från 2022. Man vet inte om männen upplever ensamheten som ett problem.
SVT besökte den öppna förskolan pappis, som drivs av Almby församling. Här ger männen sina tankar om den upplevda ensamheten.
– Det är inte så lätt att träffa nya vänner som vuxen, säger Joseph Jackson, 33 år.
I klippet kan du höra vad Joseph och Albin och säger om ensamheten bland män.
Folkhälsomyndigheten tittar nu mer på ensamhetsfrågan, på uppdrag av regeringen. Den 1 mars ska en kartläggning redovisas till socialdepartementet. Arbetet ska resultera i en strategi mot ofrivillig ensamhet.
Fler effekter för papporna
Den öppna förskolan har inte bara en social effekt för papporna.
– Det löser också upp könsmönster. Att papporna ska vara på ett sätt och mammorna på ett annat, säger Peter Kempe, som jobbat som familjepedagog i 20 år.
Olika typer av ensamhet
Ofrivillig ensamhet definieras som en skillnad mellan de relationer man har, och de relationer man skulle vilja ha.
Social ensamhet innebär att man har bristande tillgång till sociala nätverk och sammanhang. Det handlar också om att man har få eller inga relationer.
Emotionell ensamhet innebär avsaknad av nära relationer och att man inte har någon att dela sina innersta tankar och känslor med.
Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet, som handlar om att en känsla av att ingen kan förstå dig.
Källa: Folkhälsomyndigheten