Redigerar klipp i mobil när hon äter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under julen publicerar hon ”tugg genom året” för att minska på ångesten kring ätandet. Starta klippet för att se det. Foto: Leonora Toplica/SVT

Patricias matkonto har hjälpt folk att börja äta: ”Otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Patrica Heido i Örebro delar med sig av matinspiration – och påminner folk att äta. Hennes konto på sociala medier har nu hjälpt andra att överkomma sin ätstörning.

– Det är otroligt, säger hon.

På sociala medier har det skett en explosion av matkonton. Patricia Heido hade ingen specifik tanke med sitt konto – men följarskaran har växt och hon både lagar mat och ger tips på bästa käket i Örebro län.

Men det är filmer på när hon äter mat som har varit de viktigaste.

– Filmer där jag tuggar har hjälpt personer med ätstörningar. Det har varit personer som har kommit fram till mig och sagt att mina klipp där jag äter har hjälpt de att äta, säger hon.

Förutom att laga mat så recenserar hon även käk i Örebro län. Foto: Leonora Toplica/SVT

Kan vara triggande

Men hon berättar även om att det finns en baksida med matkonton.

– Det har funnits trender om att man ska äta fort och det kan ju vara en form av ätstörning. Sen finns det vissa konton som bara visar upp kalorisnål mat vilket kan påverka folk negativt. Det kan vara triggande, säger hon.

Hör henne berätta om de farliga mattrenderna på sociala medier i klippet ovan.

Mobiltelefon, enhetschef på ätstörningsmottagningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du tänka när du eller ditt barn exponeras för matkonton på sociala medier. Starta klippet för att höra ätstörningsmottagningens råd. Foto: Leonora Toplica/SVT

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.