• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marcus är rädd för att dö i väntan på vård

Uppdaterad
Publicerad

För många missbrukare är det en fråga om liv eller död att få vård så att de kan sluta med droger. Marcus och Pernilla vill sluta med heroin, men som många andra missbrukare så har de hamnat i vårdkön. Nära hälften av landstingen uppger att behovet är större än tillgången på vård.

Marcus och Pernilla har använt droger länge. Han började som 14-åring, hon var 12. 

– Att vakna upp varje morgon och ha värk är inte så kul och att inte funka i samhället. Opiater är inget nöje, det finns inte något positivt med det, säger Marcus.

Missbruksvården i Sverige

LÄS MER: Kritik mot att läkemedel läcker från missbruksvården

Det har dött över 900 människor på grund av narkotika årligen i Sverige de senaste åren. Marcus vill inte själv hamna i den statistiken:

– När blir det min tur? Det behövs vård annars blir det väl att man hamnar på en toa och tar en överdos.

Han har flera vänner som dött till följd av sitt missbruk.

TV: Se hela inslaget här

Läkemedel ersätter den illegala narkotikan

Heroin är starkt beroendeframkallande och abstinensen är svår och innebär bland annat värk i muskler och leder och illamående. Marcus och Pernilla vill leva utan heroinet och har båda ansökt om plats i beroendevårdens LARO-program. LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende och handlar om att under kontrollerade former få läkemedel som ersätter droger. I deras fall heroinet.

– Det går väldigt bra för många människor som går i LARO-behandling, det finns också några få personer som det inte går så bra för men det kan också vara så att du överlever för att du är i behandling, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef vid Beroendecentrum i Örebro.

Många vill ha hjälp

I början av mars fick Pernilla besked från beroendemottagningen i Örebro om att hon är uppsatt på väntelistan, men att det är många som söker och ökade väntetider.

– Jag har inte hört något sedan dess, säger Pernilla.

Många söker laro-vård i Örebro enligt brevet till Pernilla.

En kartläggning som SVT nyheter har gjort visar att det är brist på LARO-platser på många håll i landet. Nära hälften av landstingen  -  svarar att behovet är större än tillgången på platser.

Nära hälften av landstingen svarar att de har ett behov av fler laro-platser.

I Örebro varierar väntetiderna över året enligt Åsa Magnusson.

– Jag kan inte säga att det inte finns en större efterfrågan här heller, men vi ser behov av flera olika insatser, säger Åsa Magnusson.

LÄS MER: Pernilla smittades av smutsig spruta

Hon menar också att beroendemottagningen och kommunen behöver ha ett bättre samarbete. Ibland har de personer som efterfrågar behandlingen inte de förutsättningar som krävs för att kunna genomföra vården.

– De har ingenstans att bo och inte tillgång till de resurser och det stöd runt omkring som behövs. Det blir svårt för oss att erbjuda behandling om man inte kan ta sig till mottagningen varje dag och hämta läkemedlen enligt föreskrifterna, säger Åsa Magnusson.

Åsa Magnusson, verksamhetschef för beroendecentrum i Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

LÄS MER: Ta del av hela granskningen här

Myndigheterna vill se fler platser

Bättre tillgång till LARO-behandling är en av de åtgärder Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen för att minska narkotikadödligheten.

Pernilla i Örebro, som väntar på besked om hon får komma in i programmet, drömmer om ett ordnat liv med egen bostad, arbete eller studier.

– Jag började plugga till barnskötare, men det gick inte så bra, nu vill jag återuppta de studierna igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet