Familjehemssekreteraren Sandra Pehart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man få för stöd som familjehem? Sandra Pehart svarar. Foto: SVT

Pilotprojekt i Örebro – mentorer ska få fler att våga bli familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av familjehem är stort i Örebro. Nu hoppas kommunen på att ett pilotprojekt med särskilda mentorfamiljer ska få fler att våga ta steget.

– Mentorfamiljen ska vara mer som en vän som man kan få stöd och råd och tips av, säger projektledaren och familjehemssekreteraren Sandra Pehart.

Pilotprojektet med mentorsfamiljer är enligt kommunen en del i en satsning på att skapa trygga och stabila miljöer för barn och unga som behöver ett nytt hem. Mentorskapet innebär att erfarna familjehem, som också fått utbildning, kan vara ett stöd för andra familjehem.

– Vi har mött en efterfrågan på det här, och hoppas att det kan bidra till att fler öppnar upp sina hem för barn och unga som behöver det, säger Sandra Pehart.

Fem mentorfamiljer

Just nu har kommunen fem mentorfamiljer, där tanken är att var och en i sin tur ska fungera som mentorer för flera andra familjehem.

– Mentorfamiljen ska vara ett komplement. Det professionella stödet får familjehemmen från sin familjehemssekreterare, säger Sandra Pehart.

Pilotprojektet pågår till 30 november. Efter utvärderingen ska beslut fattas om mentorsfamiljerna ska bli en permanent stödinsats för familjehemmen.

Kan vem som helst bli familjehem? Vad innebär det? Starta klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.