Örebroaren Albin Gustafsson jobbar vanligtvis på en mindre plåtslagarfirma i Örebro eller i smedjan i Wadköping. Kärleken till plåtslagaryrket har han haft sedan gymnasietiden och i lördags kunde han kliva ut från Örebro slott med ett mästarbrev i handen.
– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag sökte mig till det här på eget bevåg och jag gillar att utveckla mig själv, säger Albin Gustafsson.
Ett ökat intresse
Intresset för gesäll- och mästarprovet har de senaste åren ökat i Örebro län. Deltagarna under årets utdelning blev något färre än i fjol på grund av coronapandemin, men förra året delades 20 gesäll- och mästarbrev ut, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2015.
– Det har ökat från år till år och det har inom vissa yrken blivit allt viktigare med att gå från lärling till gesäll. Det handlar framförallt om målare och frisörer, säger Göran Karlsson, ordförande i Örebro företags- och hantverkarförening, som årligen håller i länets gesäll- och mästarbrevsutdelningen.
Gesäll- och mästarbrevet
Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti och ett yrkesbevis på att en hantverkare är väl insatt i yrket. Bestämmelserna för gesällbreven görs i nära samråd med varje yrkes branschorganisation.
Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt gesällbrev i omkring 70 olika hantverksyrken.
Mästarbrev
Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar stort yrkeskunnande och pålitlighet.
Mästarbrevet utfärdas av Sveriges hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i lagen och förordningen om mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).
Källa: Sveriges hantverksråd