• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Splittbild på polisen och en polis som gör en fartkontroll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Stolt, gruppchef för trafikpolisen i polisregion Bergslagen, berätta hur det ser ut lokalt i Örebro län. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Polisen fokuserar på trafik under veckan: ”För många dör”

Publicerad

Runt om i Sverige stoppas fortkörande bilister när polisens årliga trafikvecka är igång. En vecka som är extra viktig för Mikael Stolt och kollegorna på trafikpolisen.

– Vi är på många dödsolyckor och ser konsekvenserna av det här, säger han.

Mellan den 16 och 22 september genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet. När SVT möter Mikael Stolt, gruppchef för trafikpolisen, har han och kollegorna redan hunnit stoppa några fortkörare.

– Folk behöver förstå att man inte ska köra för fort, säger han.

Mikael Stolt tror att den största anledningen till att man trycker till extra på gasen är för det att man är stressad. Han hoppas att veckan kommer att få bilisterna i Örebro län att sänka hastigheten. Målet är inte att skriva ut fortkörningsböter utan att synas.

– Vi vill få ner medelhastigheten, säger Mikael Stolt.

Men samtidigt ser han att problemet med fortkörare är alldeles för stort.

”Ser konsekvenserna av det här”

Enligt Transportstyrelsen var det 19 personer som omkom bara under augusti månad. Att hålla hastigheten kan enligt gruppchefen Mikael Stolt, vara skillnaden mellan liv och död.

– Krockar man i 120 eller 150 km/h så blir det absolut inte bra.

Preliminära uppgifter som har sammanställts av Trafikverket visar att från maj månad till och med augusti har 98 personer omkommit i Sverige och 1 152 skadats i vägtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.