Den som döms för framkallande av fara för annan riskerar böter eller fängelse i högst två år. Foto: TT

Polisen misstänker: Testade positivt för corona – gick till jobbet på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan ska ha hållit tyst om att hon testat positivt för covid-19 – och gick till jobbet på ett äldreboende. Nu misstänks hon för brott.

– Det är helt fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan tänka så, säger en anställd på boendet.

Händelsen polisanmäldes av en enhetschef i kommunen i Örebro län i slutet av förra veckan.

– Den anställda ska ha gått till jobbet trots att hon testat positivt för covid-19. Hon misstänks nu för framkallande av fara för annan, säger Karl Näsman, förundersökningsledare hos polisen.

Coronapandemin

Huruvida kvinnan har smittat någon är oklart, men hon har fått avsluta sin anställning med omedelbar verkan.

– Vi vet redan att det finns smitta på äldreboenden i kommunen. Om det har något samband med den här personen kommer vi aldrig att få facit på, säger Karl Näsman.

Anställd: ”Fruktansvärt”

Enligt uppgifter till SVT finns det minst sju bekräftade covidfall på det aktuella boendet. Frustrationen bland övrig personal gällande det inträffade uppges vara stor.

– Det är helt fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan tänka så, hur kan informationen inte ha gått fram? Det är bra att man har gjort en polisanmälan, säger en anställd på boendet som vill vara anonym.

Utredningen hade på onsdagsmorgonen precis landat på Karl Näsmans bord och den misstänkta kvinnan har ännu inte delgivits misstanke om brott.

– Vi måste få bekräftat att hon är smittad och sedan ta reda på omständigheter. Är man medveten om att man bär på en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom har man givetvis ett ansvar.

Riskerar fängelse

Enligt Karl Näsman är fallet det första av sitt slag i regionen och han har inte hört om några liknande fall från andra delar av landet.

För den som döms för framkallande av fara för annan kan straffet bli böter eller fängelse i högst två år.

Så här kommenterar socialchefen i kommunen händelsen i ett mejlsvar till SVT: ”Eftersom vi inte kan gå in på individärende kan vi bara tillägga att förutom polisanmälan har vi vidtagit arbetsrättsliga åtgärder och gjort en avvikelserapportering som är under utredning”.

På frågan om vad som menas med arbetsrättsliga åtgärder svarar socialchefen:  ”Hon har fått avsluta sin anställning med omedelbar verkan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet