Under flera års tid har Vivallaskolan haft problem med dåliga resultat. Vissa år har inte ens hälften av eleverna i nian varit behöriga till gymnasiet. För att minska segregationen och öka elevernas måluppfyllelse bestämde kommunen för ett år sedan att lägga ned högstadiet på Vivallaskolan. Ett beslut som nu hyllas av polisen Fredrik Malm.
– Jag tror man måste göra det kraftfullt eller stora förändringar, annars kommer man inte märka någon skillnad, säger Fredrik Malm.
Utsatt område
Vivalla är ett av 23 bostadsområden i Sverige som polisen klassar som särskilt utsatta. Områdena kännetecknas inte bara av kriminalitet och öppen droghandel utan även av låga skolresultat.
– Vi vet att det finns ett samband mellan låga skolresultat och kriminalitet eller drogmissbruk, säger Fredrik Malm som är kommunpolis i Örebro.
– Orsaken till att områdena blir särskilt prioriterade är en mängd olika faktorer och skolresultaten är en del av det. Så att lägga ned skolor kan vara en bra lösning för fler områden, säger Fredrik Malm.
Lyckad satsning
Efter att Malmö kommun för några år sedan stängde Rosengårdsskolan har många fler elever klarat gymnasiebehörigheten. I Örebro är det för tidigt att utvärdera nedläggningen men många av de som tidigare tvivlade anser nu att den är bra.
– Skolan har varit en bra mötesplats för oss inom polisen. Men nu känns nedläggning som rätt väg att gå.
För att förbättra skolresultaten och bryta segregationen anser Fredrik Malm att fler skolor borde stängas.
– Jag tycker att man måste titta på varje område för sig och se vad som är en möjlig väg framåt. Det kan vara att lägga ned eller att flytta en del av skolverksamheten.