Antalet politiker som lämnar sina poster i kommunfullmäktige blir allt större, visar SVT:s granskning. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Politikerna hoppar av – tusentals lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två av tio politiker har lämnat sitt uppdrag i kommunfullmäktige några år efter valet, det visar SVT Nyheters granskning. Flest avhopp har Sverigedemokraterna.

– Avhoppen ökar, det är ett problem för demokratin, konstaterar professorn Jan Olsson.

Enligt siffror från Valmyndigheten hade 2.185 ledamöter hoppat av kommunfullmäktige efter valet 2014 fram till slutet av januari i år, det är hela 17 procent av ledamöterna. Samma siffra i januari 2013 var 15 procent.

– Vi vet att avhoppen ökar över tid så det är ett problem för demokratin och i synnerhet om det fortsätter på det här viset och leder till att stolar står tomma i fullmäktige, säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Så här långt in i mandatperioden har alltså fler politiker hoppat av jämfört med motsvarande tidpunkt förra mandatperioden.  Sett till hela mandatperioder har det skett en ökning av avhoppen varje mandatperiod från 2002 och framåt.

Kan upplevas som svek

Han menar också att enskilda väljare kan uppleva det som ett svek när personer de röstat på hoppar av vilket kan skada demokratin.

– Fortfarande röstar flest av oss på ett parti men personrösterna har blivit lite vanligare och viktigare i svensk demokrati, säger Jan Olsson.

Räknar inte med hur tufft det kan vara

Samtidigt kan de ökade andelen avhopp delvis ses som ett kvitto på att den lokala demokratin är mer levande och rörlig nu än tidigare, menar Jan Olsson.

– Det är massor med lokala partier som växer fram och det visar en vitalitet och att människor vill engagera sig men det innebär också att det kommer in nya människor i politiken som inte har erfarenhet och som inte räknat med hur tufft det skulle vara, säger Jan Olsson.

Svårare att lämna för 20-30 år sedan

Jan Olsson menar också att trenden med ökade avhopp från fullmäktige kan ses i ljuset av att partiidentifikationen inte är lika stark nu hos vare sig väljare eller politiker. Vi röstar på olika partier i olika val och väljer parti utifrån specifika åsikter snarare än att vi i själ och hjärta tror på ett parti. Det här får en effekt även när man blir förtroendevald enligt Jan Olsson.

– Politikerna är inte så annorlunda än väljarna, det var mycket svårare för 20-30 år sedan att lämna ett uppdrag därför att det var en hederssak att sitta kvar på stolen, nu är man inte lika trogen sitt parti, säger Jan Olsson.

SVT Play: Se inslaget om politikeravhoppen här

Andel avhopp från kommunfullmäktige per parti från och med valet 2014 fram till januari 2017. Foto: SVT

Minst lämnar (C) – flest lämnar (SD)

Fram till slutet av januari i år hade lägst andel ledamöter från Centerpartiet hoppat av, vanligast var avhoppen från Sverigedemokraterna.

Totalt hade en högre andel kvinnor än män lämnat fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.