En person står i en modern inomhusmiljö, klädd i en svart tröja med en stor rosa hjärtformad applikation med texten ”LOVE”. Tröjan har en vit krage som ger en stilig kontrast. I bakgrunden syns stora fönster som släpper in ljus, vilket bidrar till den ljusa och öppna atmosfären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besökte Funkismello när de repeterade inför kvällens tävling. Elina Sverresson var en av av deltagarna och hon framförde ”Genom eld och vatten” av Sarek. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Poppis med Funkismello – deltagaren Elina: ”Att sjunga är glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Funkismello startade som en liten produktion för 10 år sedan – på ett fritids. Under åren har evenemanget växt och på lördagen var det dags för årets tävling som anordnades på Conventum i Örebro.

– Det är andra gången jag är med och det känns jättebra, säger Elina Sverresson, som tävlade under lördagskvällen.

SVT besökte Funkismellon på lördagseftermiddagen när det var full fart med musik och dans under repetitionerna.

– Funkismello är en tillställning där personer som har en funktionsnedsättning får möjlighet att stå på scen och sjunga, säger Charlotte Ollward, kulturpedagog och producent för evenemanget.

På lördagskvällen var det inte bara tävling utan också tioårsjubileum – som bland annat firades genom att alla tidigare vinnare var på plats och framförde sina bidrag.

Evenemanget har växt

Funkismellon har växt sig stor under åren och tillställningen har förflyttat sig till större och större scener i Örebro.

I år tävlade tolv bidrag och evenemanget blev slutsålt.

– Det är underbart att vara här. Jag är tacksam över att Örebro kommun vill satsa på det här. Det är viktigt för så många, säger Charlotte Ollward.

Pirrigt – men inte nervöst

SVT tog ett snack med deltagaren Elina Sverresson efter att hon hade repat.

– Jag har värmt upp rösten. Jag är taggad och pirrig men inte nervös alls, sa Elina Sverresson om känslorna inför kvällen.

Lördagens vinnare blev Johan Hellberg med sin låt Dansa med mig, som han skrivit ihop med Tobias Lundgren.

I klippet: Elina Sverresson om hennes bidrag. Kulturpedagog Charlotte Ollward berättar varför hon tror att Funkismellon blivit så populär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.