På ett högt tak i centrala Örebro sitter den ljusgivare som känner av när det är tillräckligt ljust för att släcka utebelysningen i en rad av stadens bostadsområden.
Den sparar nu mycket pengar åt bostadsföretaget Öbo.
Att den sitter där beror på att företagets elchef var ute och körde bil i exakt den stund som lamporna började slockna.
– När jag åkte till jobbet så blev jag irriterad över att Örebro kommun släckte ner sina lampor tidigare än vad Öbo gjorde. Jag såg att vägen släcktes ner innan våra områden som låg på sidan av vägen. Det var där det startade, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo.
Styrningen fungerade inte
Det visade sig att det gamla sättet att styra lamporna inte fungerade tillräckligt bra.
Utomhusbelysningen styrdes lokalt av många ljusreläer placerade ute i stadens bostadsområden. Av olika anledningar missbedömde de hur mörkt det var och lät lamporna lysa för länge. Vissa hade förstörts av ålder, andra var felplacerade.
– Man uppmärksammar inte att anläggningen kanske lyser 15-20 minuter längre per dag och inser inte effekten av det på ett år. Man måste bli mer engagerad, säger Jonas Tannerstad.
Jagar lampor som lyser för länge
Nu skickas istället signalerna om att tända och släcka från ett ljusrelä i perfekt skick på en perfekt plats till många av lamporna.
Det har minskat tiden belysningen är tänd med i snitt 180 timmar per år. Eftersom Öbo är ett stort fastighetsföretag med mängder av lampor betyder det en minskad elräkning med runt 700 000 – 800 000 kronor per år, beroende på hur högt elpriset är.
Men fortfarande finns det anläggningar kvar att åtgärda. Öbo hoppas nu få hjälp av sina hyresgäster med att hitta dem.
– Lampor ska inte lysa när det finns dagsljus. Titta efter tänd belysning och felanmäl, säger Jonas Tannerstad.