Melvin Kalousdian tränar för fullt på Gelleråsen för att en dag nå sitt mål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Melvin Kalousdian hur han planerar sin körning inför sina race, och varför han blev diskad under SM i Borås. Foto: Erik Karlsson/SVT

Racingtalangen Melvin Kalousdians från Örebro siktar mot Formel 1

Uppdaterad
Publicerad

Han är ett fartfenomen som lovordas av Richard Göransson med målsättningen att landa i formel 1 eller indycar.

Melvin Kalousdians resa mot racingens finrum är lång.

Men nyligen tog han ett delmål mot den stora drömmen när 12-åriga Örebroaren vann SM-guld i Borås.

– Vi behöver folk som fyller på motortraditionen i länet och jag blev otroligt glad när jag såg att Melvin blev svensk mästare, säger Richard Göransson.

Efter att ha fått smak på framgångar i juniorklasserna i karting där han slagit flera banrekord i Sverige, plockat hem över 60 pokaler och nu senast SM-guld i Borås blickar Melvin Kalousdian mot nästa anhalt.

– Mitt största mål är formel 1 eller indycar, säger han.

Enligt pappa Hratch Kalousdian kan vägen dit vara lång, krokig och kostsam. Det är inte minst viktigt att hamna i rätt omgivning och få rätt förutsättningar.

– Det är en materialsport så det krävs sponsorer när man börjar tävla mer, säger Hratch Kalousdian.

STCC-legendaren Richard Göransson delar den bilden.

– Snart väntar nästa steg för Melvin. Att ta steget upp till stor bil. Det är ett jättesvårt kliv som kräver mer ekonomi och kontakter för att kunna fortsätta tävla framgångsrikt.

Därför ser han upp till Marcus Ericsson

Melvin Kalousdian berättar att han hämtar inspiration från flera olika förare. Bland annat har Marcus Ericsson bidragit till hans utveckling.

– Jag gillar Max Verstappen i formel 1 som kör väldigt aggressivt och Marcus Ericsson i Indycar. Han är väldigt duktig på att spara däck, vilket är svårt.

Han utvecklar sitt resonemang.

– Man måste köra mycket lugnare på banan. Men man kan inte köra för lugnt för då tappar man tid och Marcus lyckas ofta bedöma rätt i sin körning.

I klippet berättar Melvin Kalousdian hur han upptäckte karting på en camping och varför han blev diskad under SM i Borås.

Femfaldige STCC-mästaren Richard Göransson gläds åt att det kommer nya racingtalanger från Örebro län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där racingstjärnan Richard Göransson berättar vad som utmärker Melvin Kalousdian som förare och vad som krävs för att lyckas inom racing. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.