Socialminister Annika Strandhäll (S) vill skärpa lagarna så att färre ungdomar kan röka. Foto: TT/SVT

Hårdare lagar ska hindra unga från att röka

Uppdaterad
Publicerad

Smuggelcigaretter är ett stort problem i Sverige och leder till att många unga börjar röka, menar regeringen. Nu föreslås därför en rad lagändringar – som regeringen vill införa nästa år.

– Vi vill införa en tillståndsplikt, säger socialminister Annika Strandhäll.

I dag krävs inga tillstånd för att sälja vare sig snus, cigaretter eller e-cigaretter. Den oreglerade marknaden har gjort det enkelt för oseriösa aktörer att bryta mot lagen.

– Vi uppskattar att ungefär tio procent av cigaretterna på marknaden är smuggelcigaretter. Det här är ofta en inkörsport för unga att börja röka och göder dessutom den organiserade brottsligheten, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Unga rökare

Ger mer makt åt kommunerna

Därför vill regeringen skärpa tobakslagstiftningen från och med den första januari 2019.

– Vi vill införa en tillståndsplikt, det vill säga att den som vill sälja tobak först måste ha ett tillstånd utfärdat av kommunen.

Tillståndsplikten ska ge kommunerna fler möjligheter att kontrollera och utfärda repressalier mot butiker som inte följer lagen, och därmed få bort oseriösa aktörer från marknaden.

”Ett svek mot Sveriges ungdomar”

Organisationen A non smoking generation tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning. Men de anser samtidigt att regeringen kunde ha gjort mer.

– Vi hade gärna sett att man även infört ett exponeringsförbud, det vill säga att man inte får visa upp cigaretter alls inne i butikerna. De flesta länder i Europa har redan detta förbud, säger organisationens generalsekreterare Helen Stjerna.

Annika Strandhäll (S), socialminister. Foto: TT

– På så vis är vi till viss del sist i klassen när det kommer till att reglera tobakslagstiftningen, det är ett svek mot Sveriges ungdomar, säger hon.

Förslaget beroende av Alliansen och SD

Annika Strandhäll menar att ett exponeringsförbud hade gjort det svårt att få igenom lagförslaget i riksdagen. Detta eftersom att regeringen är beroende av att även oppositionen röstar på förslaget.

– Det är så det parlamentariska läget ser ut. Vi har gjort en avvägning kring vilka åtgärder vi tror är möjliga att få igenom, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga rökare

Mer i ämnet