• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Unga röker på skolgården på lektionstid: ”Ett jätteproblem”

Publicerad

Ungdomar som röker på lektionstid och bryter mot rökförbudet på skolgården är ett stort problem i den svenska gymnasieskolan.

– En stor del av vår arbetstid går åt till att tillrättavisa elever som röker på skolans område, säger en lärare.

Det råder rökförbud på alla svenska skolgårdar sedan 1994. Men trots det respekteras inte förbudet av många elever, det visar bland annat en nyligen presenterad rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det här är ett jätteproblem, ett av de största vi har i skolan i dag. En stor del av vår arbetstid går åt till att tillrättavisa elever som röker på skolans område, och att hämta in elever som avviker från lektionerna för att röka, säger en lärare på en gymnasieskola i Örebro till SVT.

Unga rökare

Börjar redan i högstadiet

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten röker nästan var fjärde gymnasieelev i årskurs två och flickor är överrepresenterade i statistiken.

Monica Möller är rektor på Virginska gymnasiet i Örebro och väl medveten om problemet.

– Min uppfattning är att många av våra elever redan är inbitna rökare när de kommer hit. Det är alltså inte ovanligt att de börjar redan i högstadiet eller tidigare, konstaterar hon.

Fortfarande coolt att röka

Varför tror du att det fortfarande är så många ungdomar som röker?

– Det handlar mycket om trender och attityder. Det anses dessvärre fortfarande vara coolt att röka, vilket i sig kan skapa ett grupptryck, säger hon.

Litet resultat trots samtal

Hur jobbar skolan med att komma åt det problemet?

– Dels pratar vi med eleverna på individuell nivå, bland annat i form av hälsosamtal. Men vi jobbar också mycket med olika övningar och workshops.

Ger det resultat?

– Vi önskar att vi hade sett ett större resultat. Men vi har ständigt diskussioner om vad vi kan göra för att bli bättre på att hantera det här problemet, säger Monica Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga rökare

Mer i ämnet