En person står i en inomhusmiljö med växter i bakgrunden. Personen bär ljusblå vårdkläder  och en mörkblå kofta. Ljus strömmar in genom fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi få lugn och ro och får jobba som vi vill, nära patienterna, minskar vårdtiderna också”. I klippet hör du Stella Cizinsky, ordförande i vårdplatsutskottet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Region Örebro län: Fler öppna vårdplatser och mindre övertid under sommaren

Publicerad

Trots ett högt patienttryck under sommaren har sjukvårdspersonalen i regionen jobbat mindre övertid och fler vårdplatser har varit öppna jämfört med i fjol.

– Vi förväntade oss det här, vi har jobbat systematiskt i två år för att få kontroll över vårdplatssituationen, säger Stella Cizinsky, ordförande i vårdplatsutskottet.

Bakgrunden är enligt Cisinsky mer samarbete mellan avdelningarna, bättre styrning och planering av vårdplatser och bemanning.

– Vi har fått en utjämning av vårdplatserna över året och bemanningen under sommaren har styrts bättre, redan i december förra året, säger hon.

Minskat administrativt arbete för enhetscheferna

En annan viktig del i förändringsarbetet handlar om enhetscheferna som numera är nära verksamheten. De slipper numera, enligt Cisinsky, vissa administrativa uppgifter som fakturahantering och schemaläggning.

– Nu kan de vara hos sin personal och stötta dem, särskilt de yngre. De här leder till att fler i personalen stannar kvar, säger hon.

Kritik från IVO

För snart två år sedan riktade Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) kritik mot Region Örebro län, och de flesta andra regioner efter en inspektion 2021. IVO konstaterade bland annat att bristen på vårdplatser på Universitetssjukhuset medförde risk för allvarliga vårdskador.

Sedan en tid tillbaka är ärendet hos IVO avslutat och i början av sommaren var regionen en av tre i landet med tillräckligt många vårdplatser enligt en bedömning av Socialstyrelsen.

– Nästa steg är att se om patienterna ligger i rätt säng, alltså på rätt avdelning, säger Stella Cisinsky.

Mindre tid vid datorn och mer vid patienten

Under sommaren har också vårdtiderna minskat jämfört med förra året. Det här beror, enligt Cisinski, på att vårdpersonalen ägnat mer arbetstid vid patienterna och mindre vid datorn starta klippet och hör henne berätta om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.