Region Örebro län informerar länsbor om psykisk ohälsa via bussar och tåg under onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra Johanna Bernström Högblom och Maria Belik berätta varför de reser med buss och tåg för att informera om kampanjen ”En månad för livet.” Foto: SVT

Region Örebro på kampanjturné om psykisk ohälsa på bussar och tåg

Publicerad

För att sprida kunskap om psykisk ohälsa och förebygga självmord satsar Region Örebro på en kampanj som pågår under september och oktober.

Startskottet blev en buss- och tågturné i länet.

– Vi vill ge hopp till människor att välja livet varje dag, säger Maria Belik utvecklingsledare för område psykisk hälsa.

”En månad för livet” är ett samarbete mellan Region Örebro län, länets tolv kommuner, civilsamhälle, statliga aktörer och näringsliv.

– Det här är verkligen allas fråga där alla kan vara med och bidra till förändring utifrån sina förutsättningar, säger Johanna Bernström Högblom, länssamordnare för suicidprevention i Örebro län.

”Jobba förebyggande”

För att minska den psykiska ohälsan och förhindra suicid krävs det att hela samhället hjälps åt, menar Maria Belik.

– Det handlar om att jobba förebyggande och att folk ska känna hopp.

Kampanjen, som bland annat innefattar föreläsningar och välgörenhetslopp, pågår mellan 10 september till 10 oktober.

– Tidigare år har det sett annorlunda ut. Vi har haft psykiatriveckan och en vecka med fokus på suicidprevention. Men nu i år slår vi ihop det och involverar ännu fler aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.