• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Region Örebro län går mot stora underskott. Foto: Weine Ahlstrand/Region Örebro län

Länets sjukvård går mot hundratals miljoner i underskott: ”Rejält bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

400 miljoner kronor. Så stort beräknas hälso- och sjukvårdsnämndens underskott bli i slutet av året.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge, säger Behcet Barsom (KD).

Trots att Region Örebro län ett tag känt till att man går mot stora ekonomiska underskott så visar nu en beräkning att kostnaderna stiger.  

Enligt dessa beräkningar kommer hälso- och sjukvårdsnämnden göra ett underskott på 400 miljoner kronor under 2019. Samtidigt kommer samhällsbyggnadsnämnden, där kollektivtrafiken ingår, gå mot ett underskott på 18 miljoner kronor. Det skriver regionen själva i ett pressmeddelande. 

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge, men vi har redan ett arbete igång med handlingsplaner, säger Behcet Barsom (KD), regionstyrelsens vice ordförande i pressmeddelandet.

Skatteintäkterna kommer minska

Arbetet med handlingsplanerna pågår i nämnderna och ska presenteras den 11 juni. 

– Nämnderna måste nu ta krafttag och under året redovisa åtgärder som faktiskt sänker kostnaderna, säger Andreas Svahn (S) i pressmeddelandet. 

I en rapport från Sveriges kommuner och landsting konstaterade man att högkonjunkturen och BNP-tillväxten går mot sitt slut. Det betyder även att skatteintäkterna kommer minska på sikt, vilket inte förbättrar framtidsutsikterna.

Riskerar att slå mot kommande generationer

Moderaternas oppositionsråd, Ola Karlsson, är kritisk mot majoriteten.

– Det är rejält bekymmersamt. Majoriteten har tappat greppet om ekonomin och vårdköerna som är långa, säger han.

Ola Karlsson är kritisk till hur majoriteten kan låta kostnaderna skena iväg, trots att man hittills sett ökade skatteintäkter. Framförallt är han kritisk till det administrativa arbetet som läkare och sjuksköterskor behöver utföra.

– Antalet medarbetare har ökat med i snitt 150 personer per år, utan att vi ger mer vård, säger Ola Karlsson.

Han inväntar nu handlingsplanerna som ska presenteras den 11 juni.

– Det är nödvändigt att ta fram handlingsplaner och genomföra dem. Man måste komma till rätta med det här och få ordning på ekonomin. Annars kommer våra barn behöva betala det här i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.