Skylt som markerar skyddsobjekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som initialt misstänktes för att ha fotograferat skyddsobjekt i Stockholm och Sundsvall frias från de misstankarna. Han är fortsatt misstänkt för brott mot knivlagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Rysk medborgare fotograferade skyddsobjekt i Sverige – frias från misstankar

Uppdaterad
Publicerad

Den utländske medborgare som häktades i början av juli misstänkt för att fotograferat skyddsobjekt runt om i Sverige frias nu från misstankarna.

– Jag kan inte bevisa att bilderna tagits med någon sorts uppsåt, säger åklagare Anders Persson.

Enligt mannens advokat är han född i Ryssland inledningsvis misstänktes han ha fotograferat skyddsobjekt i form av telemaster i Stockholm och Sundsvall.

– Han menar att han tagit bilderna av intresse för omgivningen, mer som en turist, och då har skyddsobjekten fastnat på film, säger Anders Persson.

Mannens version styrks av att det funnits filmklipp på omgivningar även utan skyddsobjekt.

– Då landar vi i om det är oaktsamt, men det kan vara svårt att bevisa om han filmat på avstånd och inte sett förbudsskyltar eller liknande, säger Persson.

Åtalas för brott mot knivlagen

Mannen greps i slutet av juni i Karlskoga på en musikfestival. Vid tillfället bar mannen på två knivar.

– Det är ett knivinnehav som är att bedöma som grovt, säger Anders Persson.

Det är alltså nu enbart dessa misstankar som kvarstår mot mannen som av den anledningen är fortsatt häktad. Han väntas åtalas inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.