Delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en tegelvägg med en skylt som har texten ”Storåskolan”, som är en del av en skolbyggnad. Den högra sektionen visar en person klädd i en mörk kavaj och vit tröja, Bengt Storbacka, stående utanför Lindesbergs kommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lindesbergs kommun måste spara pengar och nu utreds om det skulle vara möjligt att lägga ner skolans högstadium i Storå. Foto: SVT

S: Ingen skillnad i budget om högstadiet i Storå läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om att lägga ner högstadiet i Storå har väckt starka reaktioner hos invånarna. Och inom politiken i Lindesbergs kommun går meningarna isär i frågan. Besparingarna behöver göras, menar Moderaterna. Diskussionen har börjat i fel ände, enligt S-oppositionen.

– Det är ingen quick fix, säger oppositionsrådet Bengt Storbacka (S).

Fred Fagerström går just nu i mellanstadiet. Han är en av alla elever som skulle behöva pendla till en högstadieskola om nedläggningen i Storå blir verklighet.

– Jag tycker inte att det känns så bra för det känns som att de bara tänker på pengar, säger Fred.

Anledningen till att framtiden för högstadiet i Storå diskuteras är att Lindesbergs kommun behöver spara pengar. I september offentliggjordes ett underskott på 100 miljoner kronor i kommunen, något som måste åtgärdas före 2027. Annars riskerar kommunen att staten kommer in och tar över kommunens förvaltning.

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, menar att besparingar behöver göras och att man inte kan riskera att ha en skola som på sikt kan ha bara tre elever.

– Det är inte bra om det blir så att folk i Stockholm ska sitta och stryka verksamheter som vi på plats har bättre koll på, säger hon.

Högljudda protester

I dag går 120 högstadieelever på Storåskolan, men färre barn föds i kommunen och Moderaterna menar att man måste förbereda sig på att den siffran kommer att minska för varje år.

Under tiden utredningen pågått har kommuninvånare organiserat sig för att bevara högstadiet i Storå, genom namninsamlingar och protestmöten.

Oklart om stöd finns bland partierna

Oppositionen har tagit ställning och kommer att rösta nej om förslaget blir verklighet och det är inte säkert att det kommer att finnas en majoritet för en nedläggning i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna menar att Storå har en fungerande skola som ska få finnas kvar, och att samtalet har börjat i fel riktning.

– Tänk om vi hade varit ute för ett år sedan och pratat med människor. Det här sabbar allt förtroende som finns mellan invånare och politiker. Vi behöver vara proaktiva och föra dialog med människor, säger oppositionsrådet Bengt Storbacka (S).

Så vad är det ni vill göra?

– Det är ingen som tror att man kan få bort 100 miljoner i underskott redan inför nästa år. Vi vill bygga ett hållbart samhälle på lång sikt, det är ingen quick fix, säger Storbacka.

– Vi vill utveckla näringslivet, det har bland annat tittats på gruvverksamhet, vi har många duktiga entreprenörer i Bergslagen. De vill vi samtala med för att göra ett nytt industrilyft i Storå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.