Foto: Malin Timan / TT

Så funkar en egenanställning

Uppdaterad
Publicerad

Egenanställning är en ganska ny trend på arbetsmarknaden som dessutom växer för varje år. Så här fungerar en egenanställning:

En egenanställning är ett sätt att fakturera och göra uppdrag åt kunder utan att ha ett eget företag och en så kallad F-skattesedel.

Under tiden som personen har ett kunduppdrag blir denne anställd av egenanställningsföretaget och företaget sköter sedan allt det administrativa och ser till att fakturan blir betald av kunden.

För den servicen tar egenanställningsföretaget en avgift på vanligen fem till tio procent av faktureringsbeloppet.

Fakturerar kunden

Så här beskriver Eva Sandberg, som är egenanställd, gången mellan henne, kunden och egenanställningsföretaget:

– Det börjar med att jag kommer överens med kunden om vad jag ska göra, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta. Sedan skickar jag in de uppgifterna till egenanställningsföretaget som sedan godkänner att jag påbörjar uppdraget, säger hon och fortsätter:

– Sedan gör jag uppdraget och när det är klart skickar jag in fakturauppgifter till egenanställningsföretaget med uppgifter om hur länge jag jobbat  och vad jag ska fakturera. Då är jag klar och det är bara att vänta tills fakturan är betalad och jag får pengarna utbetalat som lön, säger hon. 

Gjort olika bedömningar

I vissa fall har det uppstått oklarheter kring om en egenanställd är berättigad A-kassa. För att kunna få ersättning krävs det att personen i fråga räknas som arbetstagare, men när det kommer till egenanställningar har olika A-kassor gjort olika bedömningar och det har även förekommit att A-kassor hanterat egenanställda olika från fall till fall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.