Tidigare i år presenterade SOM-institutet vid Göteborgs universitet sin undersökning ifrån 2023, om bland annat medievanorna bland svenskar mellan 16 och 90 år. Den visar att 35 procent av svenskarna undviker nyheter för att de är för negativa. 30 procent avstår för att innehållet får dem att må dåligt.
Hög andel unga och kvinnor
– När vi såg siffrorna första gången reagerade vi på att det var en så hög andel av unga och framför allt kvinnor som avstod från nyheter för att innehållet får dem att må dåligt, säger Daniel Jansson, forskningskommunikatör.
Han pekar på att 2023, då undersökningen gjordes, präglades av negativ nyhetsrapportering, framförallt om organiserad brottslighet, skjutningar och våld i Sverige.
Nyheter som är tuffa att ta till sig
– Mätningen är gjord i en samtid då nyheterna är relativt tuffa att ta till sig. Så när man tänker efter är resultatet inte helt oväntat.
Om frågor om organiserad brottslighet och kriminalitet, och oron det väcker, fortsätter ligga högt på dagordningen så blir inte nyhetsundvikarna färre, tror Daniel Jansson:
– Nej, då kan vi inte se att andelen som avstår nyheter kommer att minska.
Vad är en nyhetsundvikare?
• En nyhetsundvikare är en individ som sällan eller aldrig tar del av nyheter som förmedlas via nyhetsmedier.
• Fenomenet uppmärksammas allt mer i den offentliga debatten och det existerar i flera länder.
• Nyhetsundvikare väljer ofta bort traditionella nyhetsmedier men inhämtar information på andra sätt på internet.
• Nyhetsundvikandet kan leda till informationsklyftor men även bristfällig delaktighet i samhället, vilket i längden kan resultera i problem för demokratin.
• Det finns flera orsaker till varför människor undviker nyheter. Bland annat avstår 50 procent för att nyheterna finns bakom betalväggar och 27 procent för att de anser att nyheterna inte är opartiska.
Källa: SOM-institutet och NE.se (Nationalencyklopedin)