• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lotta Tålsgård, kökssamordnare, står i köket på Centralskolan i Laxå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det viktiga är att barnen äter” – hör Lotta Tålsgård som brinner för att barnen ska få i sig mat. Foto: Viktoria Kvarnbrandt/SVT

Så har Centralskolan i Laxå fått fler elever att välja skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

På Centralskolan i Laxå har man lyckats få fler elever att ta sig till skolmatsalen – något många tidigare valde bort. Och receptet har varit en rejäl uppfräschning av menyn och matsalen.

– Det har blivit som en handvändning. Nu vill eleverna komma hit och bli sedda, säger Lotta Tålsgård, kökssamordnare.

Efter sommaren förra året valde Centralskolan att satsa extra på att få färre elever att välja bort skolmatsalen.

– Vi har konkurrens från närliggande snabbmatsställen och vill få bort tanken om att det är mer ”inne” att välja dessa. Vi arbetar för att eleverna ska trivas i vår skolrestaurang och de ska veta att vi gör allt vad vi kan för att de ska gilla den mat vi serverar, säger måltidschefen Eva Sjögren.

Gjort matsalen till restaurang

Enligt kökssamordnaren Lotta Tålsgård fanns det en stor negativism när hon började jobba i köket under förra året.

Hon har också varit drivande att göra skolmatsalen mer som en restaurang med en tilltalande meny.

– Många klagade över att maten var hemsk och att man inte villa vara här. Det var jobbigt att stå här och sälja in maten, berättar hon.

Matsvinnet har minskat

Förutom att Centralskolan sett att färre elever nu väljer bort skolmatsalen, har också matsvinnet mer än halverats. Från tio kilo i tallrikssvinn till omkring tre till fyra kilo per dag. Den mat som sedan blir över vid dagens slut skänker skolan till välgörenhet via kyrkan.

Från negativism till matlust. Hör mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.