Efter sommaren förra året valde Centralskolan att satsa extra på att få färre elever att välja bort skolmatsalen.
– Vi har konkurrens från närliggande snabbmatsställen och vill få bort tanken om att det är mer ”inne” att välja dessa. Vi arbetar för att eleverna ska trivas i vår skolrestaurang och de ska veta att vi gör allt vad vi kan för att de ska gilla den mat vi serverar, säger måltidschefen Eva Sjögren.
Gjort matsalen till restaurang
Enligt kökssamordnaren Lotta Tålsgård fanns det en stor negativism när hon började jobba i köket under förra året.
Hon har också varit drivande att göra skolmatsalen mer som en restaurang med en tilltalande meny.
– Många klagade över att maten var hemsk och att man inte villa vara här. Det var jobbigt att stå här och sälja in maten, berättar hon.
Matsvinnet har minskat
Förutom att Centralskolan sett att färre elever nu väljer bort skolmatsalen, har också matsvinnet mer än halverats. Från tio kilo i tallrikssvinn till omkring tre till fyra kilo per dag. Den mat som sedan blir över vid dagens slut skänker skolan till välgörenhet via kyrkan.
Från negativism till matlust. Hör mer i klippet