Farnaz Jalalvand har precis som många andra som nu examineras från Läkarprogrammet redan planerat fortsättningen på sin utbildning.
– Jag ska tillbaka till Skåne där jag kommer ifrån och ska vikariera på infektionskliniken i Kristianstad i sommar. Sen ska jag göra min AT-tjänstgöring på centrallasarettet där också.
Så många stannar
Precis som Farnaz kommer de flesta läkarstudenterna som nu går ut från Örebro Universitet från andra delar av landet.
SVT Örebro har frågat de 43 studenterna vad de ska göra efter avslutad utbildning. 28 har svarat och av dem stannar tolv kvar i länet för att göra sin AT-tjänstgöring eller arbeta som underläkare.
– Det ser bra ut, tycker regionrådet Marie-Louise Forsberg Fransson (S). Dessutom är nästan hälften av de vi tar in nu till hösten från länet.
Färre blir kvar som specialister
För att få ut sin läkarlegitimation krävs att man gör så kallad allmäntjänstgöring, AT, på 18 månader. Men efter det finns möjlighet att specialisera sig.
På frågan om hur många som planerar att stanna kvar i länet är det åtta som svarat ja. Men regionrådet hoppas trots allt att fler färdiga läkare än så ska välja Örebro som sin nya hemort.
– Naturligtvis alltid bra att man rör på sig och får nya kunskaper men sen vill vi ju gärna att det kommer tillbaka och rotar sig, avslutar Marie-Louise Forsberg Fransson (S).
Här ska studenterna göra sin AT-tjänst
1 av de 28 som svarat på SVT:s enkät ska forska efter utbildningen.
Övriga kommer att gå vidare och göra sin AT-tjänstgöring eller arbeta som underläkare här:
Västmanland – 1 person
Gävleborg – 1
Gotland – 1
Jämtland – 1
Stockholm – 2
Skåne – 2
Västra Götaland – 1
Dalarna – 1
Värmland – 4
Finland – 1
Örebro – 12