Vänster: Närbild på hand som tar blodtryck på kvinna, blodtrycksmanchett. Höger:  Helena Svensson, HR-strateg vid Region Örebro län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Svensson, HR-strateg i regionen, berättar hur man ska försöka skapa ett läge där hyrpersonal inte behöver anlitas. Foto: TT/SVT

Så mycket har kostnaderna skenat för hyrläkare i Region Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan kostade hyrläkarna regionen 73 miljoner kronor om året, jämfört med 186 miljoner kronor ifjol. Och primärvården sticker ut – där är kostnaderna som allra störst.

– Att bli oberoende av hyrpersonal är viktigt för patientsäkerheten, arbetsmiljön och ekonomin, säger Helena Svensson, HR-strateg för regionens kompetensförsörjning.

Enligt Helena Svensson handlar problemet i grunden om att det framförallt finns för få distriktsläkare, specialister i allmänmedicin, i relation till behovet.

– I landet och i länet har vi ju det antal distriktsläkare vi har, oavsett var de jobbar. Om och när vi konkurrerar med andra arbetsgivare så blir ju i praktiken bara någon annan utan de läkare de behöver.

Dubbelt så dyrt

Enligt en statlig utredning 2016 saknades cirka 1250 utbildningsplatser för nya ST-läkare i allmänmedicin. Nationella Vårdkompetensrådet och Socialstyrelsen har uppskattat att 2500-6000 allmänspecialister saknas i hela landet, något som skapar en marknad för hyrläkare.

– Att hyra en allmänspecialist kostar ungefär dubbelt så mycket som en av regionens egna anställda läkare, säger Helena Svensson.

När SVT tittar på bemanningsföretagens egna uppgifter så uppger vissa att en specialistläkare kan fakturera 1000-1500 kronor i timmen, då med en månadslön på uppemot 200 000 kr.

Får jobba på ledig tid

– Våra läkare får arbeta som hyrläkare på sin lediga tid, det är en godkänd bisyssla. En av våra läkare i specialistsjukvården kan därmed ha en veckas jourkompledighet och arbeta som hyrläkare någon annanstans. Då måste vi kanske ta in en hyrläkare här.

Enligt Helena Svensson, började alla landets regioner under 2016 att ta tag ordentligt i hyrläkarproblematiken. Ändå ökade regionens hyrläkarkostnader året därpå, för att minska igen 2018-2019. Sedan kom pandemin och när mycket av vården stängdes ner minskade kostnaderna.

– Efter det skulle vi ta igen allt som blivit eftersatt. Sedan dess har kostnaderna bara ökat igen.

2013 kostade hyrläkarna för primärvården i regionen 44 miljoner kronor, jämfört med 105 miljoner ifjol.

– Skillnaderna är stora i länet. En del vårdcentraler står och faller med hyrläkare.

I klippet: Så ska beroendet av hyrläkare minska

Läkarbrist och läkarkompetens

• Tillgången på läkarkompetens är störst i storstäder och i större utbildningsorter jämfört med i mindre tätorter och i lands- och glesbygd långt från större städer.

• För att bli legitimerad, grundutbildad läkare krävs läkarexamen och godkänd AT-tjänstgöring, allmäntjänstgöring, under minst 18 månader.

• Läkarutbildningen är sedan 2021 förändrad och kommer leda till legitimation följt av en obligatorisk Bastjänstgöring som ersätter AT-tjänstgöringen.

• För att bli legitimerad specialistläkare krävs vanligtvis fem års specialiseringstjänstgöring, ST.

• För läkare som utbildade utanför Sverige gäller särskilda valideringsregler, olika beroende på om man är utbildad inom eller utanför EU/EES.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.